Ferenc pápa: Ha a társadalom elrejti Istent, leselejtezi az embert

Ferenc pápa – 2015. április 27., hétfő | 9:58

Ha egy társadalom elrejti Istent, leselejtezi az embereket – fogalmazott Ferenc pápa a Scholas Occurrentes globális nevelési hálózat kezdeményezéseinek bemutatója alkalmával. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A pápa által személyesen támogatott Scholas Occurrentes tevékenységét a városi peremvidékek és a nehézségben élő fiatalok között végzi. A Szentatya a múlt héten fogadta az argentin szervezet képviselőit a Szent Márta-házban, és rövid beszéddel köszöntötte őket.

„Manapság egy gyermek számára normális dolognak tűnik, hogy éhen halhat, betegségben él, rabolhat, ölhet, bandában élhet. A társadalom egyes részei számára felkínált javaslat pedig az, hogy dolgozzanak a kábítószer-kereskedelemben. Ez a szegény fiatalok számára leginkább fennálló alternatíva. Ez pedig út az erkölcsi és egzisztenciális öngyilkosság felé. Én nem szeretném, ha az emberiség öngyilkos lenne – hangsúlyozta a pápa. – Sok fiatal az erőszak és a szegénység áldozatává válik.”

A Scholas Occurrentes tevékenysége azonban reményt ad. A Szentatya köszönetet mondott tevékenységükért, emberségükért és humanizmusukért. Kreatív munkát végeznek egy olyan nevelési rendszerrel szemben, amely nem képes reagálni a helyzetre. Vannak kivételek, de általánosságban a latin-amerikai és az afrikai nevelési rendszer nem képes válaszolni erre a kihívásra. Ez a projekt viszont kiszélesíti a horizontokat, kreatív, és összhangba hoz három nyelvezetet: az értelem, a szív és a kéz nyelvezetét. A titok az emberben és az Istenben rejlik. Isten elvet az emberi szívbe számos lehetőséget. Ha egy társadalom elrejti Istent, és nem az embert helyezi a középpontba, a leselejtezés kultúrájában végezzük. Ezért akarok részt venni ebben a kezdeményezésben” – fogalmazott Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria