Ferenc pápa: A keresztények imádkozzanak a bosszantó emberekért!

Ferenc pápa – 2018. szeptember 13., csütörtök | 19:14

Szeresd ellenségeidet, imádkozz azokért, akik bosszantanak téged, ahelyett hogy szidnád őket – buzdított reggeli homíliájában Ferenc pápa szeptember 13-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A keresztény életstílus alapja az irgalmasság – hangsúlyozta a Szentatya.


A napi liturgia Lukács evangéliumának azt a szakaszát tárja elénk (Lk 6,27–38), amelyben Jézus az irgalmasságra tanít. A hegyi beszédben megmutatja az utat követőinek, hogyan éljenek azok, akik tanítványainak tartják magukat. A keresztény életstílus négy alapeleme: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért.” Nem könnyű kereszténynek lenni, de boldoggá tesz, mert az irgalmasság útja megadja a lelki békét.

A keresztényeknek nem szabad belemenniük a pletykálkodásba, a másik sértegetésébe. Ehelyett mindig találjanak időt arra, hogy imádkozzanak a bosszantó emberekért, mert ez a keresztény életstílus. S ha nem követem ezt a négy alapelvet, ha nem szeretem az ellenségeimet, nem teszek jót azzal, aki gyűlöl engem, és nem imádkozom azokért, akik bántanak engem, akkor nem vagyok keresztény? De igen, keresztény vagy, mert megkaptad a keresztséget, de nem úgy élsz, mint egy keresztény. Pogány módjára élsz, a világ lelkületével. Persze könnyebb kibeszélni az ellenségeinket vagy azokat, akik más párthoz tartoznak, de a keresztény logika árral szemben úszik, s a kereszt őrültségét követi. A végső cél az, hogy úgy viselkedjünk, mint a mi Atyánk gyermekei – hangsúlyozta szentbeszédében a pápa.

Csak az irgalmasok hasonlítanak Istenre. „Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.” Ez az út, és ez szembemegy a világ lelkületével, ami a többieket vádolja. Mert köztünk van a nagy vádló, aki mindig bevádol minket Isten előtt, hogy elpusztítson. A sátán a nagy vádló. És amikor én belépek ebbe a logikába, és vádaskodom, átkot szórok a másikra, és igyekszem ártani neki, akkor a nagy vádló logikáját követem, amely pusztít, nem ismeri az irgalmasság szót – nem ismeri, soha nem élte meg.

Az élet tehát két hívás között ingadozik: az Atya hívása és a nagy vádló hívása között, amely arra ösztökél, hogy vádoljuk a másikat, és elpusztítsuk. „De hiszen ő pusztít el engem!” Te viszont nem teheted ezt a másikkal. Te nem léphetsz bele a vádló logikájába. „De atyám, nekem vádolnom kell!” – Igen, vádold saját magadat. Jót fog tenni. Az egyetlen megengedett vád nekünk, keresztényeknek, az önvád. A többiek iránt csak irgalmasak lehetünk, mert az irgalmas Atya gyermekei vagyunk – zárta reggeli homíliáját a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria