Ferenc pápa a Laudato si’ hét megünneplésére hívja az Egyházat

Ferenc pápa – 2020. március 4., szerda | 11:58

A teremtett világ védelméről szóló enciklika közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si’ hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között.

A kezdeményezés konkrét lehetőséget nyújt az egyházmegyéknek, a plébániáknak, a szerzetesi közösségeknek, az iskoláknak és más katolikus intézményeknek, hogy elmélkedjenek a Laudato si’ kezdetű enciklikáról, és elmélyítsék konkrét elkötelezettségüket a teremtésvédelem területén.

Ferenc pápa üzenetében így fogalmaz: „Milyen világot szeretnénk azokra hagyni, akik utánunk jönnek, a felnövekvő gyermekeknek? E kérdés indít arra, hogy hívjalak benneteket, kapcsolódjatok be a Laudato si’ hétbe, amelyet május 16. és 24. között tartunk. Ez egy globális kampány a közös otthonunk védelmével foglalkozó Laudato si’ kezdetű enciklika megjelenésének ötödik évfordulója alkalmából. Megújítom sürgető felhívásomat, hogy válaszoljunk az ökológiai válságra, a Föld és a szegények kiáltására.

Már nem várhatunk tovább. Gondoskodjunk a teremtett világról, a teremtő Jóisten ajándékáról!

Ünnepeljük együtt a Laudato si’ hetet! Isten áldjon benneteket, és ne felejtsetek el imádkozni értem. Köszönöm!”

Ferenc pápa környezetvédelemmel foglalkozó, Laudato si’ kezdetű enciklikájának közzététele óta világszerte közösségek ezrei tettek lépéseket a dokumentumban megjelenő átfogó ökológiai szemlélet megvalósítására. Ennek ellenére a környezetvédelmi válság kiterjedése és ritmusa továbbra is nagyon gyors. Miközben e válság súlyosabbá válik, a hívek iránymutatást várnak arra, hogy miként válaszoljanak a problémára.

Ennek tudatában a Szentatya és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma arra ösztönzi a katolikus közösségeket, hogy kezdeményezzenek bátrabb lépéseket a teremtett világ védelmében a Laudato si’ hét során.

Arra hívják a közösségeket, hogy őszintén mérjék fel azokat a tevékenységeket, amelyeket eddig megvalósítottak, és kötelezzék el magukat a következő lépés közös megtételére.

A cselekvésre javaslatok is találhatók a Laudato si’ hét weboldalán. Azt kérik a közösségektől, hogy alkalmazzák az internetes felületen elérhető eszköztárat lépéseik megtervezése, megvalósítása során; hasznosítsák az ott található reklámanyagmintákat, hogy megosszák a tevékenységükről szóló információkat másokkal.

A Laudato si’ kezdetű enciklika közzétételének ötödik évfordulója egybeesik olyan nagy eseményekkel, amelyek részét képezik az emberiség arra irányuló igyekezetének, hogy megoldást találjon a környezeti válságra. Idén van a határideje annak, hogy az országok bejelentsék terveiket a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérésére. 2020-ban rendezik meg a biodiverzitásról szóló ENSZ-konferenciát is, amelyen az emberiség lehetőséget kap konkrét célkitűzések megfogalmazására, hogy megóvja azokat a helyeket és fajokat, amelyek fenntartják az életet.

Ferenc pápa enciklikája közzétételének évfordulója alkalmából május 24-én ellátogat az acerrai egyházmegyébe, az úgynevezett „Tüzek földjére” (Terra dei Fuochi). A terület Nápoly és Caserta között húzódik: mérgező hulladék és tüzek pusztították el az egykoron szép és termékeny vidékét.

Ferenc pápa videoüzenete angol nyelvű felirattal:

A Laudato si’ hét védnöke az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma; támogatója a The Global Catholic Climate Movement és a Renova+ szervezet, együttműködésben más katolikus szervezetekkel és csoportokkal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria