Ferenc pápa levele a Családok IX. Világtalálkozójára

2017. március 31. péntek 10:56

A család, amely egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul, és nyitott az életre annak minden szakaszában, továbbra is jó hírt jelent a világ számára – állapítja meg Ferenc pápa levelében, amelyet az augusztus 21. és 26. között Dublinban megrendezendő Családok IX. Világtalálkozójára írt.

A találkozó témája: „A család evangéliuma: örömhír a világnak”. A március 30-án közzétett dokumentumban Ferenc pápa azt kéri a családoktól, hogy mélyítsék el az Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni buzdításának tartalmát.

Ferenc pápa két kérdésből indul ki: „Az evangélium továbbra is örömhírt jelent a világnak? Továbbá: „A család továbbra is jó hír a mai világ számára?” A szentatya válasza: „Biztos vagyok benne, hogy igen, és ennek az ’igennek’ a szilárd alapját Isten terve képezi.” Isten szeretetét az egész teremtett világra, valamint az annak szívében helyet foglaló emberre kimondott ’igenje’ jelenti.

Isten szeretete ’igen’ az egy férfi és egy nő közötti kapcsolatra, amely nyitott az életre annak minden szakaszában, és az élet szolgálatában áll. Isten szeretete egy ’igen’: odaadás és elkötelezettség a gyakran sebzett, bántalmazott emberiség iránt, amelyet a szeretet hiánya ural. A család a szeretet Istenének ’igenje’. A család csak a szeretetből kiindulva nyilváníthatja ki, terjesztheti és teremtheti újjá Isten szeretetét a világban. Szeretet nélkül nem élhetünk mint Isten gyermekei, mint házastársak, mint szülők, mint testvérek – írja levelében Ferenc pápa.

A szentatya arra buzdítja a családokat, hogy tegyék fel gyakran a kérdést: vajon a szeretetből kiindulva, a szeretetért és a szeretetben élnek-e? Ez konkrétan azt jelenti, hogy „önmagukat egymásnak adják, kölcsönösen megbocsátanak egymásnak, nem türelmetlenek egymással szemben, tisztelettel vannak egymás iránt”.

Mennyivel jobb lenne a családi élet, ha tagjai minden nap használnák a három egyszerű szót: „kérem”, „köszönöm”, „bocsáss meg”. Naponta megtapasztaljuk törékenységünket és gyengeségünket, családok és lelkipásztorok egyaránt. Megújult alázatosságra van szükségünk, amely felébreszti a vágyat, hogy képezzük, neveljük magunkat, hogy segítsünk másoknak és segítséget kapjunk, hogy elkísérjünk, megkülönböztessünk és integráljunk minden jóakaratú embert – olvasható a levélben.

„Egy kilépő Egyházról álmodom, amely nem önreferenciális, amely nem halad el az emberek sebei mellett”– írja levelében Ferenc pápa. „Az Egyház legyen irgalmas, hirdesse Isten kinyilatkoztatásának középpontját, amely az irgalmasság. Ez az irgalmasság az, amely megújít bennünket a szeretetben. A családok legyenek az irgalmasság helyei és tanúságtevői, a dublini találkozó kínálja fel ennek konkrét jeleit” – zárja a Családok IX. Világtalálkozójára írt levelét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-falaidra-jeruzsalem-oroket-allitottam-szent-anyos-puspok-unnepe-tihanyban
„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

16:02
emlekules-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere-budapesten
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

13:15