Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Ferenc pápa – 2021. december 23., csütörtök | 16:25

Karácsony előtt két nappal igazi ajándékot kaptak a magyar gyermekek, akik a pandémia következtében vesztették el szüleiket. A Regőczi Alapítvány javára felajánlott Szent József-szobrot a pápa megáldotta a december 22-i általános audiencián. Áldását küldte valamennyi árván maradt magyar gyermekre.

Nagy meglepetést és örömet okozott Ferenc pápa felajánlása, amellyel csatlakozott a Covid-árvákat segítő magyar kampányhoz, és a közmédia Jónak lenni jó című műsora keretében elindított gyűjtéshez. Egy gyönyörű bronzszobrot adományozott jótékonysági célra, mely a Patris corde (Atyai szívvel) nevet viseli, utalva a most lezárult Szent József-évre, amelyet a Patris corde kezdetű apostoli levéllel hirdetett meg a Szentatya. A 28×26×18 centiméteres bronz alkotás Szent Józsefet ábrázolja, amint a Gyermek Jézust tanítja az ácsmesterségre.

A december 22-i szerdai általános audiencia végén a pápa megáldotta a szobrot, és a jelen lévő két magyar gyermeken keresztül áldását küldte valamennyi Covid-árvára. A Vatikáni Rádió szerkesztőjeként és a Jónak lenni jó műsor megbízásából Gedő Ágnes képviselte a jó ügyet az audiencián.

Ferenc pápa nagyon kedvesen, magyarul köszöntötte őt: „Isten hozta!”. Ágnes elmondta: „Szentatya, én Magyarországról jövök és hozom magammal a Covid-árva gyermekek köszönetét, akiknek szeretettel adományozta ezt a szobrot. Ők itt mellettem a gyermekeim, kérem, hogy áldja meg őket és rajtuk keresztül valamennyi Covid-árva gyermeket. Kérem, hogy áldja meg ezt a Szent József-szobrot.” „Igen, nagyon szép, szeretem Szent Józsefet” – mondta mosolyogva a pápa, majd áldását adta az adományozott bronzszoborra és a gyermekekre.

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja, aki a szoborkompozícióban gyöngéden fölé hajol, vezeti a Fiú kezét, megtanítja a mesterfogásokra.

Közismert Ferenc pápa Szent József-tisztelete. Szent József szobrát hálószobájában őrzi, gyakran hozzá fohászkodik közbenjárásért. Napjainkban nagy szükség van olyan hétköznapi szentekre, mint Názáreti Szent József, akik a háttérben maradva, szerényen, alázattal fordulnak mások felé. A gondoskodó apa, szerető társ, csöndes, dolgos ember példaképe ő, akiről szerdai audienciáin már hetek óta elmélkedik a Szentatya. Karácsonykor a Megváltó születésének készítünk helyet a szívünkben, megnyílunk Isten és embertársaink felé. Ennek szép gesztusáról tett tanúbizonyságot ismét a pápa, a magyar Covid-árvákat támogató felajánlásával. Köszönet érte!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria