Ferenc pápa megemlékezett a Szentföld békéjéért tíz éve tartott vatikáni találkozóról

Ferenc pápa – 2024. június 10., hétfő | 14:40

Ferenc pápa június 7-én a Vatikáni Kertekben imádkozott és emlékezett a tíz évvel ezelőtti imatalálkozóra, amelyet Simón Peresz és Mahmúd Abbász elnökkel tartott a Szentföld békéjéért. A háború a politika és az emberség kudarca, rosszabb lesz tőle a világ. A pápa újra tűzszünetre szólított a Gázai övezetben.

Nyolc hónappal a szentföldi háború kirobbanása után, valamint tíz évvel a párbeszéd és a béke történelmi gesztusát követően, amikor a Vatikáni Kertekben Izrael és Palesztina akkori vezetői együtt fohászkodtak a pápával a békéért, Ferenc pápa újra a béke Istenéhez fordult: könyörüljön meg az emberiségen. Fohásza túl minden földrajzi, vallási és nyelvi határon szólt mindenki Atyjához azért, hogy véget érjen az erőszak, a megosztottság, a gyűlölet, melyek a háború szennyes gyümölcsei. Mint ahogy a háború is a különböző társadalmi csoportok közötti hatalmi harcok gyümölcse, a gazdasági érdekeké, a nemzetközi politikai helyezkedésé. Ferenc pápa felhívást intézett a gázai tűzszünetért, az izraeli foglyok szabadon bocsátásáért, a palesztinoknak küldött segélyek átengedéséért. A nemzetek vezetőit és a konfliktusban részes feleket pedig arra szólította, hogy találják meg újra az egyetértés és az egység útját.

2014. június 8-án Simón Peresz (aki két évvel később elhunyt), Mahmúd Abbász és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka volt jelen a történelmi találkozón, amelyen együtt fohászkodtak a Szentföld békéjéért, szívélyesen átölelték egymást, majd emlékül elültettek egy békét jelképező olajfát. Azóta megnőtt és megerősödött a fa, amelynek árnyékában Ferenc pápa felidézte a megható békeölelés emlékét, ahhoz a képhez hasonlítva, amit nemrég látott Veronában, ahol egy izraeli és egy palesztin vállalkozó ölelte meg egymást, mindketten elveszítették egy szerettüket a háború miatt, és most vállvetve építik a békét.

A Vatikáni Kertekben a szentszéki nagykövetek és a bíborosi testület több tagja jelenlétében megismételte: Izraelnek és Palesztinának békeölelésre van szüksége. Ezzel szemben hónapok óta növekvő ellenségeskedésnek vagyunk tanúi, és ártatlanok halnak meg a szemünk láttára. Mindez a szenvedés, a háború szörnyűsége, az elszabadult erőszak, a gyűlölet, amit a jövő generációkban is elültet, meg kellene hogy győzzön minket arról, hogy minden háború után rosszabb lesz a világ, mint előtte volt. A háború a politika és az emberiség kudarca, szégyenletes megadás, a rossz erői előtt való vereség.

Ferenc pápa ezért figyelmeztetett: Ne ringassuk magunkat abban az illúzióban, hogy a háború megoldhatja a problémákat. Sokkal inkább kritikával és fenntartással kell lennünk a ma sajnos uralkodó ideológiával szemben, miszerint a konfliktus, az erőszak és a törések egy társadalom normális működésének részei. A háttérben mindig hatalmi harc folyik az egyes társadalmi csoportok között, gazdasági részérdekek, nemzetközi politikai helyezkedés húzódik, mely látszólag békére törekszik, de nem foglalkozik a valós problémákkal. Ezért megújult elkötelezettségre van szükség egy békés világ építésére mindenki részéről: legyenek hívők, nem hívők, jóakaratú emberek. Ne adjuk fel álmainkat a békéről és a békés kapcsolatok építéséről! – kérte a pápa a Vatikáni Kertekben, majd elmondta, ő mindennap imádkozik azért, hogy ez a háború végre befejeződjön. „Gondolok mindazokra, akik szenvednek Izraelben és Palesztinában: a keresztényekre, a zsidókra és a muszlimokra”.

A pápa gondol azokra a palesztinokra és izraeliekre is, akik a könnyek és a szenvedés közepette egy békés világ eljövetelén munkálkodnak. Valamennyiünk munkájára és elkötelezettségére szükség van ahhoz, hogy tartós békét érjünk el, ledöntve az ellenségeskedés és gyűlölet falait. Viseljük mindannyian szívünkön Jeruzsálem sorsát, hogy a testvéri találkozás városa legyen keresztények, zsidók és muszlimok között, speciális státusszal, amit nemzetközi szinten garantálnak.

A békét nemcsak papíron aláírt egyezmények vagy emberi és politikai kompromisszumok asztalán kötik, hanem az Isten szeretetétől átalakított szívekből születik, mely feloldja az önzést és szétzúzza az előítéleteket. Isten közel van hozzánk, együttérző, könyörületes – mondta a pápa, majd megismételte a tíz évvel ezelőtt mondott imádság szavait az Úrhoz fordulva: „Te segíts nekünk! Te adj nekünk békét, Te taníts meg minket a békére, Te vezess minket a béke felé!” „Nyisd fel szemünket és szívünket, és add meg a bátorságot, hogy kimondjuk: soha többé háborút! A háborúval minden elpusztul! Tölts el minket bátorsággal, hogy konkrét gesztusokat tegyünk a béke építéséért!” Minden ember szívéből tűnjön el a megosztottság, a gyűlölet, a háború!

A szertartás végén odalépett a pápához Alberto Funaro rabbi, a római zsinagóga felelőse és Abdellah Reduoane, az olaszországi iszlám kulturális központ főtitkára, valamint az izraeli és a palesztin szentszéki nagykövetek. Az olajfa felé fordultak, amelynek törzsénél emléktábla őrzi a 2014-es eseményt, és meglocsolták. Szimbolikus gesztus és annak reménye, hogy a béke reménye soha nem vész el.

Június 9-én Ferenc pápa az Úrangyala imádság alkalmával a Szent Péter téren is megemlékezett az évfordulóról ezekkel a szavakkal: „Tegnap volt a tizedik évfordulója a békéért való fohászkodásnak a Vatikánban, amelyen részt vett az izraeli elnök, a néhai Simón Peresz és a palesztin elnök, Abu Mazen (’Mázen apja’, Mahmúd Abbász legidősebb fia neve utáni hagyományos arab névformája – a szerk.). Az a találkozó azt bizonyítja számunkra, hogy a kézfogás lehetséges, és hogy a békéhez bátorság kell, sokkal több bátorság, mint a háborúhoz. Ezért bátorítom a felek között folyamatban lévő tárgyalásokat, még ha nem is könnyűek, és remélem, hogy a palesztinok és az izraeliek érdekében azonnal elfogadják a javaslatokat a békére, a tűzszünetre minden fronton és a túszok szabadon bocsátására.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria