Ferenc pápa megváltoztatta a Vatikáni Titkos Levéltár elnevezését Vatikáni Apostoli Levéltárra

Kitekintő – 2019. október 28., hétfő | 18:29

Ferenc pápa október 22-én kelt apostoli levelével megváltoztatta a vatikáni levéltár nevét: a Szentatya törölte belőle a „titkos” megnevezést, mivel az félreértésekre adhatott okot.

A világ egyik legfontosabb és leghíresebb levéltára a vatikáni levéltár, amelynek ugyan most megváltozott a neve, ám ez nem változtat semmit identitásán, felépítésén és küldetésén. Ferenc pápa motu propriójával Vatikáni Apostoli Levéltárra módosította az intézmény elnevezését. A vatikáni levéltárban őrzött dokumentációs anyag rendkívül értékes mind a Katolikus Egyház, mind az egyetemes kultúra számára.

Levelében Ferenc pápa a secretum szó eredeti jelentésével indokolja döntését: az Archivum Secretum Vaticanumot V. Pál pápa hozta létre 1612-ben a pápa személyes és bizalmas levéltáraként. Így határozta meg minden pápa, és ma is így definiálják a tudósok, helyesen értelmezve azt. Ameddig a latin és a belőle származó többi nyelv szorosan összekapcsolódott, nem kellett magyarázni a secretum szót, de a modern nyelvekben, kultúrákban és az egyes országok társadalmi érzékenységében bekövetkezett szemantikai (értelmi) módosulás miatt a secretum kifejezés a vatikáni levéltárhoz kapcsolva félreértésekre adott okot, kétértelmű vagy egyenesen negatív felhangot jelentett.

Ferenc pápa levelében emlékeztet arra, hogy az idők folyamán elveszett a secretum szó eredeti jelentése, helyette a modern „titkos” kifejezéshez kapcsolták. Egyes körökben – még kiemelt kulturális környezetben is – a kifejezés „titkolt”, „nem felfedett” és „kevesek számára fenntartott” előítéletes értelmezése alakult ki. A Vatikáni Titkos Levéltár azonban mindig is ennek az ellenkezője volt és akar lenni – hangsúlyozta a pápa.

Az intézmény új neve – Vatikáni Apostoli Levéltár – jobban kiemeli a Szentszék és a gyűjtemény szoros kapcsolatát, ami elengedhetetlen a péteri szolgálathoz. Azt is megmutatja, hogy közvetlenül függ a pápától, miként erre utal a Vatikáni Apostoli Könyvtár elnevezése is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria