Ferenc pápa: A mesterséges intelligencia nem súlyosbíthatja az egyenlőtlenséget

Ferenc pápa – 2023. március 29., szerda | 15:12

A Kultúra és a Nevelés Dikasztériuma szervezésében tartotta meg a Minerva Párbeszéd csoport éves találkozóját Rómában, a résztvevőket március 27-én, hétfőn délelőtt fogadta Ferenc pápa.

A mesterséges intelligencia szerepéről, célkitűzéseiről és korlátairól tanácskozó harmincfős közösségnek a Szentatya az új technológiák pozitív szerepéről szólt, leszögezve, hogy azok feltétlen kritériuma, hogy mindig álljanak az emberi méltóság szolgálatában.

A Minerva Párbeszéd csoport évenkénti szokásos találkozóin a technológia világának szakértői – tudósok, mérnökök, cégvezetők, jogászok és filozófusok – folytatnak párbeszédet egymással és az Egyház képviselőivel, hogy a digitális technológiák, különösen a mesterséges intelligencia használatának tudatosságát növeljék, mind nagyobb figyelemmel azok társadalmi és kulturális hatásaira – foglalta össze a párbeszéd csoport kezdeményezését Ferenc pápa beszéde kezdetén.

Az új digitális technológiák és különösen is a mesterséges intelligencia jótékonyan hozzájárul az emberiség jövőjéhez, de ez feltétlenül „megkívánja a kutatóktól, hogy etikus és felelős módon járjanak el”. Sokan „elkötelezettek aziránt, hogy biztosítsák: a technológia az emberre összpontosítson”. A pápa örömének adott hangot, mivel a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a fejlődés folyamatainak tiszteletben kell tartania „a befogadás, az átláthatóság, a biztonság, a méltányosság és a megbízhatóság értékeit”. A Szentatya úgy látja,

mégsem lesz könnyű elérni a célokat, mert a hatalmas technológiai növekedést nem kísérte az emberi felelősség, az emberi értékek és az emberi lelkiismeret fejlődése.

Ezt csak nehezíti a mai világban a politikai rendszerek, kultúrák, hagyományok, filozófiai és etikai felfogások és vallási meggyőződések „sokfélesége”, a viták mindinkább polarizálódnak a kölcsönös bizalom hiányában.

A pápa szerint csak – átfogó párbeszéd révén – az igazság közös keresése hozhat valódi konszenzust. Az alapvető érték, amelyet el kell ismerni és támogatni kell, az emberi személy méltósága. Éppen ezért arra kérte a pápa a Minerva Párbeszéd csoport tagjait, hogy „az ember, minden férfi és minden nő belső méltósága legyen a kulcskritérium az új technológiák értékelésében”. A Szentatyát aggodalom tölti el, mert az eddig összegyűjtött adatok azt jelzik, hogy a digitális technológiák világszerte növelték a társadalmi egyenlőtlenségeket, nem is csak az anyagi javak tekintetében, hanem a politikai és társadalmi befolyáshoz való hozzáférés esélyei terén is.

Ezt az egyenlőtlenséget tovább súlyosbíthatja a meritokrácia, az érdemalapú rendszer hamis felfogása, amely aláássa az emberi méltóság fogalmát. Jogos az emberi érdem és erőfeszítés elismerése és jutalmazása, de fennáll a veszély, hogy miközben kevesek gazdasági előnyét megérdemeltnek tekintik, addig sokak szegénységét az ő saját hibájuknak tartják. Ez a megközelítés alábecsüli az emberek közötti kezdeti egyenlőtlenségeket a vagyon, az oktatási lehetőségek és a társadalmi kapcsolatok tekintetében, míg a kiváltságokat és előnyöket személyes teljesítményként kezeli. Következésképpen,

ha a szegénységet a szegények hibájának tekintik, a gazdagok mentesülnek kötelezettségeik alól. A személy alapvető értéke nem mérhető adatokkal, ezért nem is bízható olyan algoritmusokra, amelyek az egyénekről, jellemzőikről és múltbeli viselkedésükről gyűjtött adatokat – gyakran titokban – feldolgozzák.

Beszéde végén Ferenc pápa annak a meggyőződésének adott hangot, hogy csak a „befogadó jellegű párbeszéd formái teszik lehetővé annak bölcs felismerését, hogy a mesterséges intelligenciát és a digitális technológiákat az emberi család szolgálatába lehet állítani”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria