Német püspökök tárgyaltak a Vatikánban

Kitekintő – 2018. május 5., szombat | 17:00

Május 3-án német püspökök tárgyalást folytattak Rómában a „német vegyes házassági ügy” kapcsán, miután a német püspöki konferencia hét főpásztora levelet írt a Vatikánba, kérve, vizsgálják meg a kérdést, ki dönthet ilyen ügyben.

Német püspökök egy csoportja találkozott szentszéki bíborosokkal és szakértőkkel a Vatikánban, hogy megvitassák a szentáldozás lehetőségének kérdését katolikus és nem katolikus (gyakorlatilag katolikus–evangélikus) vegyes házasság esetén.

A német delegációt Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros, érsek, a német püspöki konferencia elnöke vezette. Jelen voltak Rainer Maria Woelki kölni bíboros, érsek; Felix Genn münsteri püspök; Karl-Heinz Wiesemann speyeri püspök, a német püspöki konferencia hittani bizottságának elnöke; Rudolf Voderholzer regensburgi püspök; Gerhard Feige magdeburgi püspök, a német püspöki konferencia ökumenikus bizottságának elnöke; valamint Hans Langendörfer jezsuita, a német püspöki konferencia titkára.

Vatikáni részről Luis Francisco Ladaria Ferrer érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa vezette a tárgyalásokat; Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtitkárság elnöke; Markus Graulich szalézi, a Pápai Törvényhozó Bizottság titkárhelyettese; valamint Hermann Geissler , a „Krisztus Ügye” Lelki Család tagja, a Hittani Kongregáció hittani bizottságának osztályvezetője kíséretében.

A német nyelvű megbeszélések során Ladaria érsek tájékoztatta a német delegációt arról, hogy Ferenc pápa nagyra becsüli a német püspökök ökumenikus elkötelezettségét, és azt kéri tőlük, hogy „egyházi közösségi szellemben találjanak lehetséges közös megoldásokat”.

Több szempontból körüljárták, megvitatták a vegyes házasságok nem katolikus tagjai szentáldozásának kérdését. Mindenekelőtt a hit szempontjából, aztán lelkipásztori összefüggésben vizsgálták a problémát, továbbá az egyetemes Egyházzal való kapcsolatban, végül kánonjogi szempontból is.

A megbeszélések testvéri légkörben zajlottak, az eredményekről Ladaria érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa tájékoztatta a Szentatyát.

A német vegyes házassági ügy azért vetődött fel ilyen magas szinten, mert hét német katolikus püspök – köztük Rainer Maria Woelki kölni bíboros, érsek és Rudolf Voderholzer regensburgi püspök, aki hivatalból tagja a Hittani Kongregációnak is – a kérdésben levelet intézett az illetékes vatikáni dikasztériumokhoz. Ennek oka az volt, hogy a püspökök szerint a kérdés az egyetemes Egyház, és nem csupán a helyi püspöki konferencia illetékességi körébe tartozik.

A jelenleg hatvanhat tagot számláló német püspöki konferencia (DBK) ülésén a szóban forgó kérdés tárgyalásakor hét főpásztor a többségi döntés ellen szavazott, és Rómához fellebbezett írásban. Minderről a püspöki konferenciát nem tájékoztatták.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria