Ferenc pápa október 27-re böjti és imanapot hirdetett a békéért

Ferenc pápa – 2023. október 18., szerda | 15:50

Ferenc pápa október 18-án, szerdán az általános kihallgatás végén ismét aggodalmának adott hangot a fegyveres konfliktusok, különösen az izraeli–palesztin háború miatt. Október 27-re, péntekre böjti, ima- és bűnbánati napot hirdetett a világ békéjéért.

A Szentatya felhívásai az általános kihallgatás végén:

Gondolatban ma is Izrael és Palesztina felé fordulunk. Az áldozatok száma egyre nő, és kétségbeejtő a helyzet Gázában. Kérem, tegyünk meg mindent a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében!

Aggasztó a konfliktus lehetséges kiszélesedése, miközben már megannyi háborús front nyílt a világban.

Hallgassanak a fegyverek! Halljuk meg, hogy a népek, az emberek, a gyermekek békéért kiáltanak!

Testvéreim, a háború nem old meg semmilyen problémát, csak halált és pusztulást hoz, növeli a gyűlöletet és megtöbbszörözi a bosszút. A háború keresztülhúzza a jövőt.

Kérem a hívőket, hogy ebben a konfliktusban csak egy oldalra álljanak: a béke oldalára; de ne csak szavakkal, hanem imával, teljes odaadással.

Ezt szem előtt tartva október 27-re, péntekre böjti és imanapot, bűnbánati napot hirdetek, és kérem, hogy csatlakozzanak hozzá – ahogy azt jónak látják – a különböző keresztény felekezetekhez tartozó testvérek és nővérek, más vallások tagjai és mindazok, akiknek szívügyük a béke a világban.

Este hattól egy órán át a békéért, a világ békéjéért fogunk imádkozni bűnbánó lélekkel a Szent Péter-bazilikában. Kérem az összes részegyházat, hogy vegyenek részt benne hasonló kezdeményezésekkel, Isten egész népének bevonásával.

Vasárnap tartjuk a missziók világnapját, melynek idei témája: „Lángol a szív, útra kél a láb.” Kérem az egyházmegyéket, az egyházközségeket és minden közösséget, hogy tevékenyen vegyenek részt ezen a fontos éves találkozón, imádsággal és az Egyház evangelizáló küldetésének konkrét támogatásával.

Fordította: Tőzsér Endre

Fotó: Vatican News; vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria