Ferenc pápa a Pio atya által alapított kórházban üdvözölte a beteg gyerekeket

Ferenc pápa – 2018. március 19., hétfő | 17:14

Március 17-én, San Giovanni Rotondóban tett látogatása alkalmából Ferenc pápa elsőként a Pio atya által létrehozott Casa Sollievo della Sofferenza (Szenvedés Enyhítésének Háza) kórházba látogatott, ahol nagy tömeg várta, fehér kendőket lengetve.


A kórházat Pio atya építtette 1956-ban – ma már elismert gyógyászati és kutatási központ. 2009-ben Benedek pápa is látogatást tett az intézményben.

Ferenc pápa a látogatást követő homíliájában így beszélt a kórházról: „Itt van egy különleges szentély, ahol ő jelen van, mert ott van sok kicsiny, az ő kedvencei. Szent Pio »az ima és a tudomány templomának« hívta ezt a helyet, ahol mindenkinek az a feladata, hogy »szeretettartalék« legyen a többiek számára.”

Érkezésekor a Szentatya a kórház előtti téren üdvözölte és megáldotta a betegeket, majd bement a II. János Pálról elnevezett szakrendelőbe, ahol Domenico Crupi, a kórház igazgatója fogadta. Ezt követően a gyermek-onkohematológiai osztályra látogatott, a kórház harmadik emeletére, ahol egyenként üdvözölte a kezelt gyermekeket. A kis betegek nagy örömmel fogadták a pápát: rajzokat, leveleket adtak át neki.

Lucia Miglionico, a gyermekosztály igazgatója férjével együtt megfigyelőként vett részt 2014-ben a családszinóduson, ahol alkalma nyílt átadni a gyerekek üdvözletét, és meghívta Ferenc pápát az intézménybe. A pápa akkor így válaszolt: „Imádkozz, és talán egy nap majd megvalósul ez a látogatás.”

A doktornő elmesélte, hogy a gyerekek lelkesen készültek a látogatásra, leveleket írtak a pápának. Az egyik levélben ez állt: „Szentatyám, imádkozom érted, de te imádkozz a nagymamámért, mert jelenleg ő az, aki az öcsémmel van otthon, mert az anyukám velem van a kórházban.”

Az onkohematológiai osztályon huszonkét bent fekvő gyermeket kezelnek; a nappali kórházi részlegen tizenöt-húsz gyermeket fogadnak naponta. A pápa látogatásakor negyvenen voltak az osztályon, a kórház előtti téren pedig több tucat már gyógyult gyermek is találkozott vele.

Homíliájában Ferenc pápa így beszélt a betegekről, a kicsinyekről: „A betegben Jézussal találkozunk; a felebarát sebei fölé hajoló szerető gondoskodás a Jézussal való találkozás útja. Aki gondját viseli a kicsinyeknek, az az Isten oldalán áll, és legyőzi a kidobás kultúráját, amely – épp ellenkezőleg – a hatalmasokat kedveli és hasztalannak tartja a szegényeket. Aki a kicsinyeket részesíti előnyben, az élet próféciáját hirdeti minden idők halálprófétáival szemben – ma is –, akik kidobják az embereket, kidobják a gyermekeket, az öregeket, mert nem hasznosak.”

Forrás: Agensir; Vatican News; Corrieredelmezzogiorno.corriere.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria