Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Burkina Fasó-i templomban és mecsetben történt merényletek miatt

Ferenc pápa – 2024. február 28., szerda | 13:48

Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával február 27-én, kedden Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Laurent Dabiré püspöknek, Burkina Faso és Niger püspöki konferenciája elnökének a vasárnap történt merényletek kapcsán, melynek következtében egy katolikus templomban 15 imádkozó hívőt, egy mecsetben pedig 14 imádkozó muszlim férfit öltek meg terroristák.

„Ferenc pápa mély szomorúsággal értesült a február 25-én, vasárnap az ország Essekane településének katolikus templomában történt tragikus terrortámadásról, amelynek következtében sokan életüket vesztették. A Szentatya csatlakozik a gyászoló családokhoz, közelségéről és együttérzéséről biztosítva őket. Ferenc pápa hasonlóképpen szomorúságának ad hangot a muszlim közösség Natiaboani településen található mecsetje ellen elkövetett támadás miatt. Imádkozik az elhunytakért, Isten irgalmára bízva őket, valamint a sebesültek gyógyulásáért is. A pápa emlékeztet arra, hogy a gyűlölet nem oldja meg a konfliktusokat, és ezért a szent helyek tiszteletére és az erőszak elleni küzdelemre szólít fel a béke értékei védelmében. Arra kéri az Urat, hogy adjon erőt és vigasztalást mindazoknak, akiket ezek a tragédiák érintenek, végül pedig a Szentatya Isten áldását kéri Burkina Faso minden lakójára, valamint az egész nemzetre.”

Amint arról a Fides katolikus hírügynökség információi alapján beszámoltunk, tizenöt hívő meghalt egy katolikus templomban elkövetett terrortámadásban Essakane településen február 25-én, a vasárnap reggeli szertartás közben. A helyi média beszámolói szerint a szertartás közben támadók rontottak be a templomba, és tüzet nyitottak. Az áldozatok közül tizenketten a helyszínen életüket vesztették, hárman később belehaltak sérüléseikbe. A terrortámadásban további két hívő súlyosan megsebesült.

Újabb információk szerint a hívek egy katekéta vezetésével végezték a vasárnapi imájukat, 2018 óta ugyanis a helyi hívőközösségek többsége menekülni kényszerült a dzsihadista csoportok gyakori erőszakos cselekményei miatt, így csak kevés katolikus maradt az otthonában, akiknek nincs állandó papjuk, a vasárnapi istentisztelet hitoktató vezetésével tartják. „A fegyveres terroristák a kápolnában lelőtték a férfiakat, de a nőknek megkegyelmeztek” – tájékoztatott Laurent Dabiré püspök.

A francia AFP hírügynökség tájékoztatása szerint február 25-én, vasárnap Burkina Faso egy másik térségében, az ország délkeleti részén fekvő Natiaboani településen az előzőhöz hasonló véres merénylet történt egy muszlim mecsetben, imádkozó férfiak ellen. Itt is fegyveresek hatoltak be az épületbe, és öltek meg tizenkét embert, két sebesült pedig később halt bele sérüléseibe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria