Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Giorgio Napolitano, Olaszország egykori elnöke halála kapcsán

Ferenc pápa – 2023. szeptember 26., kedd | 12:48

Ferenc pápa gyászolja és szeretettel emlékezik Olaszország egykori elnökére, Giorgio Napolitanóra, aki 98 éves korában, szeptember 22-én, pénteken hunyt el Rómában.

Ferenc pápa részvéttáviratban gyászolja Olaszország egykori elnökét, Giorgio Napolitanót, aki 98 éves korában péntek este hunyt el a római Salvator Mundi Nemzetközi Kórházban. Napolitano elnök feleségének, Clio Bittoni Napolitano asszonynak címzett és a Szentszéki Sajtóközpont által pénteken közzétett táviratában a pápa szeretettel és hálával emlékezett az olasz államférfira. „Férje, Giorgio Napolitano szenátor halála megindított, és a hálámat fejezem ki ezért az államférfiért, aki magas szintű intézményi feladatai gyakorlása során nagy intellektusról és az olasz politikai élet iránti őszinte szenvedélyéről tett tanúbizonyságot, valamint nagy érdeklődést mutatott a nemzetek sorsa iránt” – írta a pápa gyásztáviratában.

A táviratot Ferenc pápa Marseille-ből, a dél-franciaországi városból küldte, ahol részt vett a Földközi-tenger partvidékén fekvő országok évente megrendezett ökumenikus és vallásközi találkozójának (Rencontres méditerranéennes) záróülésén. „Őrzöm a vele való személyes találkozásaim emlékeit, amelyek során nagyra értékeltem emberségét és előrelátó szemléletét, amikor fontos döntéseket hozott, kiváltképpen az ország életének kényes pillanataiban, az egység és az egyetértés előmozdításának eltökélt szándékával, a szolidaritás szellemében, a közjó érdekében” – írta Ferenc pápa. Részvéttávirata végén kifejezte lelki közelségét Napolitano asszonyhoz, gyermekeikhez és rokonaikhoz, és biztosította őket imáiról.

A szerdai általános audiencián a Szentatya imáiban megemlékezett Giorgio Napolitano egykori államelnökről, és utalt rá, hogy súlyos beteg. Sergio Mattarella köztársasági elnök is közleményt adott ki, amelyben részvétét fejezte ki, és méltatta Napolitano olaszországi vezetői szerepét.

Az 1925. június 29-én Nápolyban született Giorgio Napolitano 2006 és 2015 között volt az Olasz Köztársaság 11. elnöke, és ő volt az első államfő, akit 2013-ban második mandátumra is megválasztottak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria