Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Hage Geingob namíbiai elnök halálára

Ferenc pápa – 2024. február 12., hétfő | 11:56

A hivatalban lévő namíbiai elnök, Hage Geingob betegség következtében, kórházi kezelése alatt hunyt el február 4-én, 82 éves korában. A Szentatya február 9-én küldött táviratában úgy fogalmazott, imádkozik a vasárnap elhunyt afrikai politikus lelki üdvéért és a hozzátartozóknak vigaszért.

A korábban alelnökként szolgáló Nangolo Mbumba elnöknek címzett gyásztáviratában a pápa őszinte részvétének ad hangot, imáiról biztosítja az elhunyt hozzátartozóit, a kormányt és a namíbiai népet. Hage Geingobnak a köz szolgálatában eltöltött éveire emlékezve a Szentatya a politikus lelkét a mindenható Isten kegyelmébe ajánlja, a namíbiai nemzetre pedig a vigasz és a béke áldását kéri.

Hage Gottfried Geingob 2015-ben lett elnök, és második, egyben utolsó hivatali idejét töltötte. A múlt hónapban hozták nyilvánosságra daganatos betegségét, amely halálát okozta. Tíz évvel ezelőtt Hage Geingob egy nyilvános eseményen már beszélt arról, hogy sikeresen meggyógyult a rákbetegségből. Namíbiában idén novemberben esedékes az elnökválasztás. Addig az elhunyt elnök teendőit az eddigi alelnök, Nangolo Mbubma veszi át.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria