Ferenc pápa találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel Marseille-ben

Ferenc pápa – 2023. szeptember 23., szombat | 20:07

Szeptember 23-án Ferenc pápa kétszer találkozott a Francia Köztársaság elnökével, Emmanuel Macronnal. Az első, rövid találkozás alkalmával a marseille-i Pharo palota (Palais du Pharo) teraszán köszöntötték egymást. A palotában a pápa részt vett a Rencontres méditerranéennes záróprogramján. Ezután a polgármesteri díszteremben került sor a magántalálkozóra a pápa és a francia elnök között.

A Szentatyát Emmanuel Macronnal együtt felesége, Brigitte köszöntötte. Az elnök a nagyterem első sorában ült, ahol a pápa beszédet mondott a Földközi-tenger térségében fekvő országok ökumenikus és vallásközi találkozójának záróprogramján.

Beszédének végén a pápa felidézett egy anekdotát a francia elnökkel kapcsolatban: „Egyszer az elnök meghívott, hogy látogassak el Franciaországba, és azt mondta nekem: Az a fontos, hogy eljöjjön Marseille-be.”

A Szentszék közleménye szerint a hivatalos fénykép elkészítése után került sor a magántalálkozóra, majd az elnök családjának bemutatására és az ajándékok cseréjére.

Ezzel egyidejűleg rövid találkozóra került sor Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök között. Ezen a megbeszélésen jelen volt Edgar Peña Parra érsek, vatikáni államtitkár-helyettes is, valamint a franciaországi apostoli nuncius, Celestino Migliore érsek és a párizsi nunciatúra tanácsosa.

A köztársasági elnökkel folytatott találkozó végén a Szentatya autóval tért vissza az marseille-i érseki rezidenciára, ahol zártkörű ebéden vett részt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria