Ferenc pápa a trappisták nagykáptalanjához: Szeretetben születő egység jelei vagytok!

Ferenc pápa – 2017. szeptember 24., vasárnap | 17:53

A Szentatya szeptember 23-án, szombaton délben a Kelemen teremben fogadta a ciszterciek szigorú szabályzatát követő trappista rend nagykáptalanjának 230 tagját.

Lélekben belépek csendes kolostoraitok világába, ahonnét állandó imádság száll fel az Istenhez az Egyházért és a világért, hálát adok a monasztikus közösségek pótolhatatlan szolgálatáért, mellyel az odafönt valókat keresik – kezdte beszédét a pápa.

A nagykáptalan tagjai, miközben a jelen kihívásokkal szemben megfogalmazzák célkitűzéseiket, olyan szemlélődő életnek a képviselői, amelyet állhatatos imádság jellemez, az Isten és az embertárs iránti szeretet jegyében – folytatta a szentatya, arra kérve a szerzeteseket, hogy „Szent Benedek példája nyomán tulajdonítsanak nagy jelentőséget az Isten szava fölötti szemlélődésnek, a lectio divinának, mely az imádság forrása és a kontempláció iskolája.

„Legyetek szerelmesek az imádságba, a szerzetesi élet előírásait ne célnak, hanem eszköznek tekintsétek, és így növekedjetek a Krisztussal fenntartott személyes kapcsolatban. Továbbra is szálljon fel monostoraitokból az istendicséret szava, ami által azok az igazi béke és a hiteles boldogság különleges terei lesznek.”

A pápa emlékeztette a trappista elöljárókat, hogy mértékletes életük hathatós segítség abban, hogy az igazán lényeges dolgokra figyeljenek. Ennek a spirituális egyszerűségnek különleges szerepe van a mai kultúrában, amely gyakran és túlságosan a mulandó javak és mesterséges paradicsomi illúziók felé indít. Életmódjuk tekintetében azt kérte tőlük, hogy „ne remeteként éljenek egymás mellett, hanem mint a közösségi élet szerzetesei egy sajátos pusztaságban”. Csendes, szemlélődő életük kincseit osszák meg a világgal, hiszen „Isten ajándékként támasztotta őket az Egyház számára”. Végül rendi alkotmányuk dokumentumára emlékeztette őket: „Szeretetben születő egység jelei vagytok!”

A fehér ruhás trappista szerzetesek a ciszterci rend eredeti, szigorú szabályait követő szerzetesrend tagjai. A rend hivatalos latin neve: Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae (O.C.S.O.). A trappista elnevezés az anyamonostor völgyébe vezető szűk bejárati csapóajtó nevéből (’La trappe’) származik. A rend alapítója Normandiában élő ciszterci apát volt, aki monostorában, a Notre-Dame de la Trappe apátságban 1662-ben reformokat vezetett be, visszatérve az eredeti citeaux-i szigorhoz. A szigorításokat (ünnepélyes kórusimák, szigorú hallgatás, kemény aszkézis, kétkezi munka) a Szentszék 1678-ban engedélyezte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria