Ferenc pápa utazása reggelén Rómában iraki menekültekkel találkozott

Ferenc pápa – 2021. március 5., péntek | 16:46

Március 5-én reggel, repülőgépe indulása előtt a Szentatya a Szent Márta-házban üdvözölt néhány Rómában élő iraki menekültet, akik a Sant’Egidio közösség és a Cooperativa Auxilium szervezet támogatásával érkeztek Olaszországba és illeszkedtek be a társadalomba. A pápa karitatív szolgálatának vezetője, Konrad Krajewski bíboros kísérte a csoportot.

Ferenc pápa meghallgatta a fiatalok történetét, és megáldotta őket. Egyikük, Galeb azt kérte tőle, imádkozzon hazájáért. „Éppen ezért megyek, a szívemben hordozom a családjaitokat” – válaszolta neki a pápa. Azt is megígérte, hogy miután hazatér, ismét találkozik velük, és elmeséli, milyen csodálatos dolgokat látott az országukban.

Ali 27 éves, akkor menekült el Irakból, amikor be akarták sorozni katonának, és látta, ahogyan az Iszlám Állam emberei megölik a testvérét. Törökországon és Görögországon keresztül egy kamion alá bújva menekült, és már a Róma körüli körgyűrűn volt, amikor baleset érte, melynek következtében amputálni kellett az egyik lábát.

Juszef 24 éves, 2015-ben menekült el szülőhazájából. Meghatódva mondta a pápának: „Túl sok éve vérzik az országom, teljes szívemből remélem, hogy ez az utazás a békét hozza el. Köszönöm Ferenc pápának, hogy nem törődik bele a háborúba, elmegy az országomba, és kéri, hogy legyünk testvérek.”

Az egyik család Bagdadból érkezett, örmény katolikusok. Az édesapának műhelye volt, de az Iszlám Állam fenyegetései miatt be kellett zárnia, és feleségével, két gyermekével együtt Libanonba menekült. Itt ismerte meg őket a Sant’Egidio közösség, és 2017 márciusában a humanitárius folyosón keresztül, biztonságos úton jutottak el Rómába. Mára már integrálódtak, az apa szerelőműhelyt nyitott, a két gyerek elvégezte az általános iskolát. Elmondták Ferenc pápának, mennyire hálásak a humanitárius folyosókért és mennyire örülnek, hogy Olaszországban élhetnek.

Daniela Pompei, a közösség menekültekért felelős tagja elvitte a pápának Radzsid Ganni vértanú pap stóláját. A fiatal káld papot diakónusával együtt 2007-ben gyilkolták meg a moszuli Szentlélek plébánián. Radzsid atya Rómában tanult, és szemináriumi évei alatt a Sant’Egidio közösséggel együtt segítette a hajléktalanokat. A stólát a Tiberis-szigeti Szent Bertalan-bazilikában őrzik korunk vértanúinak más ereklyéivel együtt. Ferenc pápa akkor viselte, amikor 2017. április 22-én vezette az új vértanúkért mondott imádságot.

Forrás: Santegidio.org; Farodiroma

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria