Ferenc pápa váratlan látogatást tett a Lateráni Egyetemen

Ferenc pápa – 2019. március 28., csütörtök | 16:13

A Szentatya március 26-án reggel váratlanul megjelent a Pápai Lateráni Egyetemen, és a hallgatóknak nagyböjti elmélkedést tartva arra buzdította őket, hogy mindig keressék az igazságot és bátran tervezzék jövőjüket.

A pápa váratlan látogatásának hírét a Pápai Lateráni Egyetem egy Twitter-bejegyzésben tette közzé kedden reggel 9 órakor. Ferenc pápa azért kereste fel az egyetemet, hogy nagyböjti elmélkedést tartson. Megérkezése után a napi olvasmányból, Dániel próféta könyvének egy idézetéből kiindulva elmélkedett a lectio divina, vagyis a Szentírás imádságos olvasása keretében.

Az olvasmány szövege (Dán 3,25.34–43) leírja, hogy Nabukodonozor babilóniai király tűzre veti Izrael három fiát, mert nem imádták az ő aranyszobrát. „Elszánt kiállásuk, hogy hűségesek maradjanak Istenhez és hogy megőrizzék szabadságukat, vértanúsághoz vezetett – állapította meg a pápa. – Ez történik ma is keresztény társaitokkal a világ egyes részein.” Isten azonban közbeavatkozik, és megakadályozza, hogy a lángok martalékává váljanak az ifjak. „Lángok között sértetlennek maradni az Úr Jézus, Isten Fia és a Szentlélek fuvallatának segítségével lehetséges – mutatott rá az egyházfő.  – Bár olyan kulturális környezetben élünk, amelyet a kizárólagos gondolkodásmód jellemez, amely mindenkit körülvesz és érzéstelenné tesz halálos ölelésével, elégetve a kreativitás és az eltérő gondolkodás minden formáját, mi mégis sértetlenül haladhatunk előre, hála a Jézusba és az evangéliumba kapaszkodó gyökereinknek.”

Az egyetemi tapasztalat célja, hogy kritikai érzékkel és a megkülönböztetés képességével ruházza fel a hallgatókat. Az evangéliumhoz való hűség és az Egyház gazdag hagyományai örökségének elfogadása pedig „egészséges” távlatot nyújt számukra abban a korban, amiben élünk – hangsúlyozta a Szentatya. Korunkat a kényelmes és kapzsi individualizmus időszakának nevezte, amelyben „mindannyian csak a jólétünk, a szabadidőnk, az önmegvalósításunk iránt aggódunk”. „Milyen veszélyes mindez, hisz elválaszt minket másoktól és ennek következtében a valóságtól! Mennyire beteggé tesz ez minket!” – jegyezte meg a pápa.

„Egyetemi tanulmányaitok csak akkor lesznek gyümölcsözőek és hasznosak, ha nem szakítanak el benneteket annak tudatos vállalásától, hogy az emberekhez és az egész emberiség történetéhez tartoztok. Segít majd nektek értelmezni a világot, és a jövőt együtt építeni az Úrral, megszilárdítva bennetek, hogy Isten szent népéhez tartoztok, amelyet szeretettel vezet, ösztönöz, táplál és Igéjével helyre igazít” – zárta nagyböjti elmélkedését a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria