Ferenc pápa videoüzenete iraki útja előtt: Reményben haladjunk előre, mint Ábrahám

Ferenc pápa – 2021. március 4., csütörtök | 18:21

A Szentatya március 5. és 8. között Irakba látogat. Apostoli útja előtt üzenetben fordult az iraki néphez, arra hívva a keresztényeket és más vallások követőit, hogy erősítsék meg a testvériséget és építsék együtt a béke jövőjét. Az Úrtól megbocsátást és kiengesztelődést kér a háború és a terrorizmus évei után.

„Kedves iraki testvéreim! Béke veletek!” – kezdi videoüzenetét a Szentatya. „Néhány nap múlva végre köztetek leszek! Vágyom arra, hogy találkozzam veletek, lássam az arcotokat, és meglátogassam a földeteket, a civilizáció ősi és rendkívüli bölcsőjét.

Zarándokként, vezeklő zarándokként jövök,

hogy az évekig tartó háború és terrorizmus után megbocsátást és kiengesztelődést kérjek az Úrtól, és hogy Istentől kérjem a szívek megvigasztalását és a sebek begyógyulását. A béke zarándokaként jövök közétek, hogy megismételjem: »Ti mindnyájan testvérek vagytok« (Mt 23,8). Igen, a béke zarándokaként jövök, a testvériséget keresve, amelyet a közös imádság és az együtt haladás vágya hajt más vallási hagyományokhoz tartozó testvérekkel is – Ábrahám jegyében, aki egyetlen családban egyesíti a muszlimokat, a zsidókat és a keresztényeket.”

„Kedves keresztény testvérek, akik nagy megpróbáltatások közepette tettetek tanúságot a Jézusba vetett hitről, izgatottan várom a találkozást veletek” – fogalmaz a pápa. „Megtiszteltetés számomra, hogy egy vértanú egyházzal találkozhatom: köszönöm a tanúságtételeteket. Az általatok megismert sok-sok vértanú segítsen, hogy kitarthassunk a szeretet alázatos erejében. Még mindig magatok előtt látjátok a lerombolt házak és a megszentségtelenített templomok képeit, és a szívetekben hordjátok az elvesztett szeretetkapcsolatok és az elhagyott otthonok okozta sebeket. Szeretném elhozni nektek az egész Egyház szeretetteljes simogatását, amely közel áll hozzátok és a megkínzott Közel-Kelethez, és arra ösztönöz benneteket, hogy haladjatok előre.

Ne engedjük, hogy az átélt szörnyű szenvedések győzzenek,

amelyek annyira fájnak nekem. Ne adjuk fel a küzdelmet a gonosz terjedése láttán: földetek ősi bölcsességforrásai másfelé vezetnek bennünket, hogy úgy tegyünk, mint Ábrahám, aki bár mindent elhagyott, soha nem vesztette el a reményt (vö. Róm 4,18); és Istenben bízva oly sok utódot nemzett, mint a menny csillagai. Kedves testvérek, tekintsünk a csillagokra! Ott van a mi ígéretünk.

Kedves testvérek, ezekben az években sokat gondoltam rátok, akik sokat szenvedtetek, de nem törtetek meg. Ti, keresztények, muszlimok és egy olyan nép, mint a jazidok, akik nagyon-nagyon sokat szenvedtek: mindnyájan testvérek vagytok. Most

a remény zarándokaként jövök áldott és megsebzett földetekre.

Hozzátok, ahol Ninivében visszhangzott Jónás próféciája, amely megakadályozta a pusztulást, és új reményt, Isten reményét hozta el. Engedjük, hogy megfertőződjünk ezzel a reménnyel, amely arra ösztönöz, hogy újjáépítsünk és újrakezdjünk mindent. E nehéz világjárvány idején segítsük egymást a testvériség megerősítésében, a béke jövőjének közös építésében. Együtt – minden vallási hagyományhoz tartozó testvérünkkel.

Évezredekkel ezelőtt Ábrahám tőletek elindulva kezdte meg útját. Ma rajtunk múlik, hogy folytatjuk-e ugyanolyan lélekkel, együtt a béke ösvényén! Ezért a Magasságbeli békéjét és áldását kérem mindnyájatokra. Arra kérlek titeket, hogy tegyétek ugyanazt, amit Ábrahám:

haladjatok előre a reményben, és mindig tekintsetek a csillagokra!

Végül kérek mindenkit, hogy kísérjen el imáival. Shukran! (Köszönöm!)” – mondta az iraki néphez intézett üzenete végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria