Fernando Ventura OFMCap tartott előadást a magyar Ferences Világi Rend számára Piliscsabán

Megszentelt élet – 2023. március 27., hétfő | 17:26

A teremtett világ tisztelete Szent Ferencnél a világ teremtése tükrében – ez volt a témája Fernando Ventura OFMCap előadásának, amely március 4-én hangzott el Piliscsabán, a Ferences Világi Rend helyi közösségének szervezésében.

Ez a mások számára is nyitott képzési nap volt a 2023-tól 2026-ig zajló előadás-sorozat első alkalma, melyet a 800 éves ferences jubileumok alkalmából szervez a magyar Ferences Világi Rend, és amelyről többek között Facebook-oldalukon nyújtanak tájékoztatást.

Március 4-én a portugál Fernando Ventura OFMCap tartott előadást, akit Dániel Imre, a Ferences Világi Rend országos minisztere mutatott be a hallgatóságnak. A kapucinus szerzetes a Lisszaboni Katolikus Egyetemen és a római Pápai Biblikus Intézetben végezte tanulmányait, biblikus professzorként és lelkipásztorként tevékenykedett. Az Élet és Béke közösségnél hajléktalan drogfüggőkkel foglalkozott; tagja az Európai Szegénységellenes Hálózatnak (EAPN); árvaházat alapított Afrikában. Emellett többek között a Vatikán, a szinódus, az Olasz Püspöki Konferencia és a Ferences Világi Rend állandó tolmácsa.

Fernando Ventura előadásában a kereszténység és a ferences lelkiség gyökereihez nyúlt vissza, kezdve a „Pax et bonum” köszöntéssel, amelyről hangsúlyozta: sosem volt még ennyire aktuális. Az egész világ a békéről álmodik, és olyan emberekre van szüksége, akik a jót cselekszik. Sokszor nem is a gonoszok gonoszsága rendíti meg az embert, hanem a jók csendje. A béke építői és a jó magvetői akarunk lenni, ez a mi küldetésünk, keresztényként és ferencesként – emelte ki az előadó.

A nagyböjt középpontjában a megtérés szó áll, amelyben két bibliai fogalom bújik meg – mondta. Az ószövetségi „tesuvá” jelentése ’visszatérés’ – visszatérés az első szerelemhez; míg a görög „metanoia” az átkelésre utal: van egy pont, amelyen túl kell lépni. Feladatunk a mindennapos újrakezdés: átlépni ezen a ponton, és újrakezdeni a futást. De min kell átlépnünk? Milyen akadályon? – merülhet föl a kérdés. Saját magunkon. Mindennap föl kell venni a kesztyűt, mindennap vállalni ezt a harcot, hogy túllépjünk saját magunkon.

Az aktuális vasárnapi olvasmány véletlenül az éppen ehhez kapcsolódó igehely – mutatott rá Fernando Ventura: a Teremtés könyve 12. fejezetében két konok embert láthatunk, Ábrahámot és Mózest – ők jó példa arra, hogy milyenek is vagyunk. Mint mondta, sem a magyar, sem a portugál fordítás nem igazán tudja visszaadni a héber szöveg tartalmát. Az „indulj el”, „vonulj ki” kifejezésekben azt kell meghallanunk: indulj el saját magad irányába. Ez az egyik gyökere a keresztény és ferences lelkiségnek: te vagy a célpontja a metanoiának.

Mindennap térjünk vissza saját magunkhoz, ez a zarándoklatunk első mozdulata, első lépése. Saját magunkat kell először megtalálnunk, ezután tudunk elindulni abban az irányban, amit az Úr mutat, a másik, a világ felé. Saját szabadságunkat kell kézbe venni, azután tudunk vele kezdeni valamit. Ez sürgető misszió ma.

Olyan emberekre van szükség, akik derűsen tekintenek saját magukra, hogy derűs legyen a kapcsolatuk az Istennel, és azután derűsen tudjanak a többi emberre is tekinteni. Ők lesznek a béke építői.

Fernando Ventura OFMCap előadását magyar tolmácsolással ITT tekinthetik meg.

Forrás: Ferences Világi Rend, ferencesek.hu

Fotó: Ferencesek.hu

Videó: Ferences Világi Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria