Fizetésnap – Felelősségvállalást segítő szalézi projekt fiataloknak Németországban

Kitekintő – 2021. január 18., hétfő | 13:50

Miután Dominik Pflaum befejezte az iskolát, nem tudta, hogyan tovább. Nem talált sem gyakornoki állást, sem munkát. Csak sodródott – amíg be nem kapcsolódott a „Zahltag” (magyarul „Fizetésnap”) nevű projektbe.

A projeknap reggel nyolckor kezdődik. Soha nem lehet előre tudni, hogy aznap hány fiatal érkezik. „Sokan a barátaikoktól tudják meg, hogy itt vagyunk, aztán beugranak. Néhányan csak egyszer jönnek, mások hónapokon keresztül rendszeresen” – mondja el Felix Ströhlein, a projektet vezető pedagógus.

Dominik Pflaum 2017 vége óta vesz részt a projektben, jelenleg hetente két-három alkalommal. A szerződést az irodában írja alá az adott munkanapra. Hosszabb időre nem kötik le a fiatalokat.

„Abszolút alacsony küszöbértékű ajánlatot teszünk, a független fiataloknak ilyesmire van szükségük” – magyarázza Felix Ströhlein.

A szerződés aláírása után kezdődik a munka. Ezen a napon egy cirkusz tetejét tartó acélkábeleket kell ellenőrizni. Dominik Pflaum szívesen dolgozik itt. A projektvezető segítségével már több pályázatot is írt. Egy ideiglenes foglalkoztatási ügynökségnél gyártási asszisztensi állást remél. Raktárosnak vagy logisztikai szakembernek szeretné kiképezni magát.

A projektnapokon kiemelt esemény a közös ebéd. A fiatalok és az alkalmazottak együtt ülnek az asztalnál. Az, hogy itt szemtől szemben találkoznak, és elfogadják őket olyannak, amilyenek, a megbecsültség érzését erősíti bennük. „Nagyon kedvesek itt” – mondja Dominik. Ő otthon él a szüleivel, de gyakran jönnek ide az utcán élő fiatalok is. Felix Ströhlein hozzáfűzi: sokan nem jutnak friss meleg ebédhez a mindennapokban.

A munkanap végén kifizetik a megbeszélt bért, amely apróságokra elég: buszjegyre vagy egy doboz cigarettára. Kevesebb, mint a minimálbér, mert nem az a cél, hogy a fiatalok hosszú távon itt keressenek megélhetést. A projekt csak egy induló segély, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy új perspektívát alakítsanak ki az életükben.

*

A bambergi Don Bosco Jugendwerk „Zahltag” projektje azoknak a fiataloknak szól, akik otthon ülnek vagy az utcán kóborolnak, mert nem képesek hosszú ideig dolgozni vagy tanulni. A munka világából kizárva, a társadalom által gyakran elítélve nem csak munkanélküliek – perspektíváik sincsenek. E program lehetőség számukra, hogy pénzt keressenek anélkül, hogy hosszú távra elköteleznék magukat. Sokak számára ez az első lépés a saját életükért való felelősségvállalás felé.

A projektet adományokból finanszírozzák. Védnöke a bajor családügyi, munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter, Carolina Trautner, aki miután a helyszínre látogatott, arról számolt be, megtapasztalhatta, hogy a fiatalokat „mennyire méltóan fogadják és támogatják itt. A projekt felbecsülhetetlen mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megtalálják a motivációt életük önálló alakítására, és mindennap új esélyt kapjanak.”

Forrás és fotó: donbosco-magazin.eu; Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria