Fogadj örökbe egy papot! – Imaháló indul a Szombathelyi Egyházmegye lelkipásztoraiért

Hazai – 2022. december 7., szerda | 10:44

A Szombathelyi Egyházmegyében hívői kezdeményezésre közös imába kezdenek, hogy minden lelkipásztort lelkileg fogadjon örökbe valaki, egy éven keresztül kísérve őt lélekben. Az „örökbefogadó” vállalja, hogy naponta elmondja egy papért vagy papnövendékért – akit nem ő választ, hanem nevét ajándékba kapja – a közös napi imát, és lehetőség szerint áldozatokat hoz, további imákat vállal érte.

Olyan segítőket keresnek e szolgálatra, akik – miként Mózes karjait tartották társai, hogy kitartson az imában, és így a választott nép győzzön az ellenség fölött (vö. Kiv 17,8–13) – vállalni tudják, hogy hűséges és kitartó imájukkal támogatják egy lelkipásztor életét és hivatását, ezáltal pedig felelősséget vállalnak az egyházmegye papjainak szolgálatáért.

Minden imádkozótól titoktartást is kérnek a kezdeményezők, hiszen ebben a vállalásban nem a személyes kötődés a fontos, hanem az imádságos elköteleződés.

A II. Vatikáni Zsinat a papi szolgálatról és életről szóló határozata szerint: „Maguk a Krisztus-hívők pedig legyenek tudatában, hogy tartoznak a papjaiknak, s ezért gyermeki szeretettel kövessék őket mint pásztorokat és atyákat; osztozzanak gondjaikban, s amennyire lehet, imádsággal és tettekkel segítsék papjaikat, hogy azok fölébe tudjanak kerekedni a nehézségeknek és feladataikat gyümölcsözőbben tudják megoldani” (9. pont).

Lisieux-i Szent Teréz rendszeresen imádkozott a papokért, megszentelődésükért. Ezért az imaháló közös napi imájának Szent Teréz papokért mondott imádságát választották – kérve ezzel az ő égi pártfogását az imádkozók és a rájuk bízott lelkipásztorok számára.

Az imában való elköteleződés egy évre szól, de évről évre újra vállalható lesz – minden decemberben újabb papot fogadhatnak örökbe az arra vállalkozók.

December 10-én, Boldog Brenner János ünnepén indítják útra a kezdeményezést a Szombathelyi Egyházmegyében. Ekkor húzzák ki annak a lelkipásztornak a nevét, akit a következő évre Isten az imádságot vállaló szívére bíz. A kezdeményezéshez később is lehet csatlakozni. A pasztorális iroda folyamatosan fogadja a jelentkezőket, akiknek elküldik a véletlenszerűen kiválasztott pap nevét, akit erre az évre imáikba ajánlunk.

További információ és jelentkezés:
Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Irodája – pasztoralis@martinus.hu; 94/513-198; 9701 Szombathely, Pf. 41.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria