Fogyaszthatóvá tették a Bibliát Szegeden

Hazai – 2023. november 3., péntek | 9:47

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tizenhat katekétájának részvételével zajlott a Bibliai kóstoló című workshop a szeged-alsóvárosi ferences kolostorban október 28-án. A foglalkozást Sipos Edit hittan–történelem szakos tanár, Kett-pedagógus, a Pécsi Egyházmegye szakembere vezette.

Kárpáti Kázmér OFM alsóvárosi plébános fogadta a kostoló résztvevőit és bemutatta a kolostor fűszerkertjét, ahol sok bibliai növényt láthattak. A teljesség igénye nélkül megtalálható itt jujuba, rozmaring, füge, levendula, édeskömény, kapor, citrom- és kakukkfű.

A program célja, hogy a résztvevők megismerjék a Bibliai kóstoló szervezésének módját, és maguk is szervezzenek hasonló alkalmakat. A szakmai műhely megvalósulását a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete segítette.

A kóstolón a régészeti kutatások vagy a Szentírás alapján ismert, Jézus korában fogyasztott ételeket mutattak be. A recepteket úgy állították össze, hogy ne csak felnőttekkel, de gyerekekkel is kivitelezhető legyen a foglalkozás.

A kutatások szerint az ókori emberek étkezési szokásai nagyon eltértek a miénktől. Nem volt ekkora bőség, gyakran főzés nélkül, nyersen fogyasztották az ételeket, étkezésüket jobban meghatározták az évszakok. Húst alig ettek, csak a gazdagabbak fogyasztottak ünnepi alkalmakon.

Sipos Edit a hozzávalókat megismertetve  – megtapintva, szagolva, ízlelve – végigvezette a résztvevőket az elkészítés folyamatán, közben ismertette az akkori lehetőségeket és adottságokat, végül a jelenlevők meg is kóstolták az elkészült ételeket.

Az asztalon láthattak lencsét, babot és hagymaféléket, fűszernövényeket és tejtermékeket. Gyümölcsből az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért szerepelt a workshopon alma, körte, citrusfélék, füge, szilva, datolya. Hús nem volt az asztalon, jelezve, hogy az akkori emberek étlapján ez ritkaságszámba ment.

Szerző: Vargáné Bögi Veronika

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria