Folyamatosan bővül a mátraverebély-szentkúti Szűzanya ruhatára – Kiállítás nyílt a kegyhelyen

Kultúra – 2019. május 6., hétfő | 16:23

Húsz év alatt húsz viselet készült a mátraverebély-szentkúti kegyhely Mária-szobrának. Május 5-én a kegyszobor ruháiból állandó kiállítás nyílt, amely a zarándokhely fogadóépületében tekinthető meg.

Már készül a mátraverebély-szentkúti Szűzanya huszonegyedik ruhadarabja; a kegyszobor viseleteit az egyházi év szakaszainak és ünnepeinek megfelelően cseréli az öltöztetője és ruhakészítője, Varga Ottóné Magdolna. A Szentkúti Szűzanya öltözetei című kiállításon bemutatják azt a húsz ruhadarabot, amelyet pontosan húsz év alatt tervezett és készített az alkotó.

Mária ruhái között megtekinthető az egykori palóc népi öltözet egyszerűsített változata, a pünkösdi bársonyruha, a Magyarok Nagyasszonya-ruha, vagy a több ezer gyönggyel díszített úgynevezett gyöngyök ruhája. „A Szűzanya ruháinak elkészítése és ruhatárának karbantartása értelmet adott az életemnek, és szebbé, tartalmasabbá tette. Munkám során kitartásra, hűségre, pontosságra tanított” – mondta el Varga Ottóné.

A szentkúti Szűzanya szobrának öltöztetése régi, ma is élő hagyomány, amely a felajánlás és a hálaajándék jelentéstartalmát hordozza. A kegyszobor ruháját régebben évente cserélték, ma már a liturgia színeinek megfelelően öltöztetik.

A kiállítást a néhány éve felújított kegyhely fogadóépületében nyitották meg; a Szentkútra érkezők ettől kezdve bármikor megtekinthetik az alkotásokat.

A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilikában látható, a kegyoltáron. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, bal kezében jogarral. Hársfából faragott, barokk alkotás, a 17. század végén készült. Öltöztethető jellegét bizonyítja, hogy jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani.

Mária és Jézus fejét is korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. Talapzatának alsó felületén latin felirat olvasható: „STATUA MIR. VERA.” Jelentése: „Ez valóban csodatévő szobor.” Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet, és a szobor előtt imádkozva kérik a szentkúti Szűzanya közbenjárását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak ide, hogy megköszönjék a gyógyulásukat, imájuk meghallgatását.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria