Folytatja dél-alföldi hátralékkezelő programját a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2014. október 30., csütörtök | 15:50

Öt hónap alatt háromezer fogyasztó jelentkezett az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hátralékkezelő programjára. Ennek végrehajtásához 2014–2015-ben 150 millió forintos keret áll rendelkezésre – adta hírül a Máltai.hu.


A dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató és a karitatív szervezet idén májusban írt alá újabb együttműködési megállapodást a „Hálózat a közösségért” program folytatására.

Akinek nehézséget okoz az áramszámla kifizetése, az a családsegítő szolgálatoknál, a Máltai Szeretetszolgálat irodáiban és az önkormányzatoknál kaphat segítséget, hogy sikerrel pályázzon támogatásért. A „Hálózat a közösségért” program célja, hogy az EDF DÉMÁSZ ügyfelei elkerüljék a szolgáltatás kikapcsolását és a díjhátralék felhalmozását, a végső cél pedig a fogyasztók tudatos energiahasználatának alakítása.

Négy megyében 253 családsegítő vagy önkormányzati munkatárs és 23 máltais segítő fogadja azokat a nehéz helyzetben lévő fogyasztókat, akik pályázati úton juthatnak segítséghez. A programban hátralékos és hátralékkal nem rendelkező fogyasztók egyaránt részt vehetnek. Előbbiek közt az áramszolgáltatásból már kikapcsolt fogyasztók és az előre fizetős mérővel rendelkező hátralékos fogyasztók is támogatást igényelhetnek. A hátralékkal nem rendelkezők közül pedig a rendszeresen fizető, szociálisan hátrányos helyzetű fogyasztók részesülhetnek támogatásban, de mellettük az előre fizetős mérőt használó hátralékmentes fogyasztók is pályázhatnak. A program kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élő ügyfelekre.

A pályázaton a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei, valamint a Pest megye délkeleti részén élő fogyasztók vehetnek részt. A nyerteseknek önrészt kell fizetniük, az elnyerhető támogatás az általuk befizetett díjhátralék összegével azonos mértékű lehet. A legmagasabb elérhető támogatás 150 ezer forint.

Október közepéig már háromezernél is több érdeklődő kereste fel az irodákat, ahol részletes tájékoztatást kaptak a feltételekről, helyben elvégezhették a regisztrációt, és segítettek nekik az elektronikus jelentkezési lapok kitöltésében is.

A legtöbben azok a nehéz helyzetbe került, de elmaradással nem rendelkező családok vannak, akik hathavi számla határidőben történő befizetésével átlagosan egyhavi számlájuk összegét kapták meg támogatásként. Sokan fordultak segítségért a díjhátralékos vagy a szolgáltatásból már kikapcsolt ügyfelek közül is, új előre fizetős mérőóra felszerelésére pedig 28 esetben került sor. Október közepéig az EDF DÉMÁSZ által biztosított keretből 70 millió forint támogatást ítéltek meg a pályázat során, 45 millió forintról kötöttek a nyertesekkel megállapodást, ebből időarányosan 20 millió forintot fizettek ki.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és a helyi családsegítők a támogatásban részt vevőket életvezetési, energiatakarékossági tanácsokkal is ellátják, hogy fogyasztásukat tudatosabban alakíthassák. Ehhez olyan energiatakarékossági tippeket tartalmazó kiadványt kapnak, amelyből többek között megtudhatják, milyen módon válthatnak kedvezményes tarifára a villanybojler használatához.

Egy átlagos energiafelhasználású kétgyermekes család 2400 kWh éves fogyasztása mellett ugyanis évi 36 700 Ft megtakarítást eredményez a B Alap tarifára (úgynevezett éjszakai áramra) való átváltás. Arra is felhívja a figyelmet a kiadvány, hogy a díjhátralék felhalmozása elkerülhető, ha valaki rendszeresen ellenőrzi mérőóráját, és a becsült fogyasztás alapján készülő részszámlákon feltüntetett mérőállást összeveti a tényleges villamosenergia-használatával. Így folyamatosan követni tudja, hogy túlfizetésben (kevesebb fogyasztás) vagy fizetési hátralékban (túlfogyasztás) van-e.

A 150 millió forintos támogatási keretet biztosító EDF DÉMÁSZ célja, hogy az ügyfelek felelősséget vállaljanak a hátralék rendezésében, és tudatos villamosenergia-fogyasztással rendezni tudják áramszámláikat. A programról bővebb információ a www.halozat.maltai.hu oldalon található. Elérhetőségek: 06-1-3914-757, halozat@maltai.hu.

Fotó: Hálózat.Máltai.hu

Magyar Kurír