Folytatódott az egresi ciszterci kolostor feltárása

Kultúra – 2017. november 5., vasárnap | 13:04

2017 őszén folytatódott a romániai Temes megyében található Egres egykori ciszterci kolostorának szisztematikus feltárása.

A 2013-ban geofizikai mérésekkel és régészeti terepbejárásokkal megkezdett román–magyar kutatási program 2016-tól a temesvári Bánáti Nemzeti Múzeum és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének közös régészeti feltárásaként folyik.

Az idei régészeti kutatást a Bánáti Nemzeti Múzeum részéről Daniela Tănase vezette, a PPKE Régészettudományi Intézetéből pedig Végh András és Rétfalvi Teofil közreműködésével folytak a feltárások. A munkálatokban a Timisoara West University és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének hallgatói is részt vettek.

A 2017-es évad figyelemre méltó eredményeket hozott. A 2016-os feltárások folytatásaként a templom déli falának újabb szakasza került napvilágra, egy oldalbejárattal és egy támpillérrel, amely tovább gazdagítja tudásunkat az egresi kolostor alaprajzáról. Befejeződött a tavaly megkezdett tatárjárás kori tömegsír feltárása is. A templom belsejében található tömegsír számos, különleges értékű régészeti lelettel szolgált: díszítő elemek töredékei, fegyverek, rekonstruálható edények töredékei, építészeti töredékek és egy fa ajtó lapja. A templom főhajójából 14–15. századi sírok kerültek elő, öltözetmaradványokkal és ruhadíszekkel.

Forrás és fotó: PPKE BTK Régészettudományi Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria