Főpásztori látogatás a kaposvári hajléktalangondozási központban

Hazai – 2023. szeptember 20., szerda | 19:00

Szeptember 16-án, az Ars Sacra Fesztivál kaposvári programsorozatának keretében Varga László megyéspüspök látogatott el a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központba. A főpásztort elkísérték az ÉLSZ imacsoport tagjai és barátai, akik zenével, prózával és szeretetvendégséggel készültek az alkalomra.

Jézus tanításának egyik fontos része, amikor azt mondja: „Békességet adok nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Az én békémet adom nektek.” A világ békéje valójában fegyverszünet – mondta látogatásakor elhangzott beszédében Varga László püspök. – Most is azon dolgoznak a politikusok, hogy végre fegyverszünet legyen, és akkor talán majd előrébb jutunk. A fegyverszünetben az a nehézség, hogy amíg szünet van, nem azon dolgoznak a felek, hogy miként lehet békét tartani, hanem azon, hogy miként lehetne olyan fegyverekhez jutni, mellyekkel aztán legyőzhetik a másikat.

A világ békéje a kompromisszum, ami törékeny

– hangsúlyozta a főpásztor. – Jézus azt mondja, hogy ő egy másik békét ad. Szeretetből, önmagát elajándékozva hozta el a békét.

Nem arra törekszem, hogy miként lehetne legyőzni vagy meggyőzni a másikat, hanem arra, hogy miként lehetne szeretni őt az adott helyzetben. S akinek dobog a szíve és ép az elméje, az képes arra, hogy váltson, és ne legyőzni akarja a másikat, hanem szeretetből odaajándékozni önmagát neki – emelte ki a megyéspüspök.

Jézus, amikor a tanítványok viharba kerültek, és a Genezáreti-tavon majdnem elsüllyedt a bárkájuk, nyugodtan aludt a bárka végében. A tanítványok kétségbeestek, hogy elsüllyednek, s nem értették, hogy a Mester miért alszik ilyen helyzetben. Odamentek, és felkeltették: „Azt akarod, hogy elvesszünk?” Jézus akkor azt kérdezte tőlük: „Miért vagytok ilyen kicsinyhitűek?” A hit és a béke összetartozik. Ha hiszek abban, aki maga a béke, az Isten, akkor van esélyem arra, hogy másképpen teremtsek békét – szögezte le Varga László püspök.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kovács András Bernát

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria