Francia püspökök a tüntetésekről: Riasztó tünetei annak, milyen állapotban van a társadalom szövete

Kitekintő – 2023. március 30., csütörtök | 14:48

A francia püspökök mély aggodalmukat fejezik ki az erősen feszült légkör, a franciaországi nyugdíjreform elleni, sokszor erőszakos tüntetések miatt. A Francia Püspöki Konferencia (CEF) elnöke, Éric de Moulins-Beaufort beszélt erről, amikor március 28-án reggel megnyitotta a francia főpásztorok plenáris ülését Lourdes-ban.

Ez az első alkalom, hogy a francia püspöki kar megszólalt az országos tüntetésekkel kapcsolatban. „A nyugdíjreform körüli válság – mondta Éric de Moulins-Beaufort püspök a sajtóhoz eljuttatott beszédében – erősen megkérdőjelezi az intézményeink által előirányzott egyeztetési folyamatokat és kollektív döntéseket, vagy legalábbis azok konkrét alkalmazását.”

„Az erőszak, amelyet az elmúlt napokban néhány tüntetés alkalmával tapasztaltunk – folytatta az érsek –, és amelyet egyes, az erőszakot politikai fegyverként használó csoportok alkalmaznak, vagy azok a drámai helyzetek, amelyeket a közrendet fenntartók nem mindig megfelelően alkalmazott reakciói okoznak, nyugtalanítják polgártársainkat. Ezek tünetek, riasztó tünetei annak, milyen állapotban van a társadalom szövete.”

Március 28-án Párizstól Nizzáig, Lyontól Bordeaux-ig, Nantes-tól Montpellier-ig 240 tüntetést szerveztek országszerte a nyugdíjkorhatár 64 évre történő emelése ellen, egy héttel a parlamenti végszavazás előtt.

A püspökök Lourdes-ból azt üzenték: „Együtt fogunk imádkozni országunkért, amely nehezen leküzdhető viszályokon megy keresztül, polgártársainkért, akik aggódnak saját és gyermekeik jövőjéért. Imádkozunk politikai vezetőinkért, akiknek az a feladatuk, hogy olyan utakat jelöljenek ki a jövőre nézve, amelyek a mindenki számára közös jót építik, amelyből így vagy úgy mindenki megerősödik, növekszik, bátorítást kap az életre.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria