Ültessünk fát Ferenc pápának! – Friss hírek a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeiről

Külhoni – 2019. május 9., csütörtök | 20:35

Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartott május 9-én magyar és román nyelven sajtótájékoztatót a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő bizottság.

Tudnivalók a szentmiséről

Oláh Zoltán, a sajtóbizottság elnöke a liturgikus programokat illető újdonságokat mutatta be. Ferenc pápa latin nyelven celebrálja a szentmisét a nyeregben, a válaszok viszont magyarul hangzanak el, úgyszintén az énekek is. A szentmisén elhangzik majd a pápai és a végén a magyar himnusz is. Az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani. Oláh Zoltán arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy a vatikáni liturgikus bizottság jóváhagyásával nem csak kivetítőn lesz követhető a Szentatya homíliájának fordítása (amint ez a pápai szentmiséken lenni szokott). Csíksomlyó az egyetlen helyszín, ahol magyar és román szinkrontolmácsolás is lesz. A szervezők becslése szerint emiatt körülbelül húsz perccel hosszabb lesz a szertartás.

A szektorok beosztása

Csont Ede, a koordinációs csoport tagja a szektorok kialakítását ismertette. Három színnel (fehér, sárga, piros) jelölik a szektorokat. A fehér és a sárga jelzésű szektorok vannak a legközelebb a Hármashalom-oltárhoz, ezek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak. A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyi hívek és a csángó magyarok is. A kissé távolabb eső, piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek, valamint a háromszékiek foglalnak majd helyet. A 110 ezer regisztrált személy ezekben a szektorokban kap helyet, illetve oldalt külön piros szektorokat is kialakítottak azok számára, akik nem regisztráltak, így biztosítva helyet a nyeregben további mintegy 60 ezer ember számára.

Belépőjegyek

Bodó Márta sajtóbizottsági tag a belépőjegyekről és azok kiosztásának módjáról beszélt. Sokak érdeklődésére elmondta, hogy eddig még nem kapott senki belépőt. Az egyéni/családi regisztrációt végzők számára az elektronikus jegyeket május 15. és 20. között küldik ki a regisztrációnál megadott e-mail-címre. Kiemelte, figyelni kell a kéretlen üzeneteket, azaz a spam mappát is, mert előfordulhat, hogy a levelezőrendszer kiszűri és oda helyezi ezeket a leveleket. Az elektronikus jegykiadásról értesítést tesznek közzé a pontifex.ro oldalon is. A nyomtatott csoportos jegyek ugyancsak jövő héten készülnek el, és a Gyulafehérvári Főegyházmegye területén a főesperesi központokba szállítják ki őket. A többi egyházmegye esetében (Temesvár, Nagyvárad és Szatmár) a püspökségekre kerülnek a jegyek, onnan kell majd a plébánosoknak/csoportvezetőknek elvinniük. A magyarországi jegyeket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságára szállítják.

Ajándékok Ferenc pápának

Bodó Márta arról is beszámolt, hogy a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékként is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő Szentatyának. A közbirtokosságok szövetsége idén 122 hektár területet erdősített, összesen 646 ezer csemetét ültetve el.

Ferenc pápa számos megszólalásában, illetve a Laudato si’ kezdetű enciklikájában is hangsúlyozta „az emberiség és környezete közötti szövetségre” való nevelést.

Mindazon további közbirtokosságok, szervezetek, plébániák és más közösségek, illetve egyének, amelyek/akik szeretnének hasonló felajánlást tenni, bekapcsolódhatnak az ajándékozásba, további részletekért az ajandekfa@pontifex.ro e-mail-címen léphetnek kapcsolatba a szervezőkkel.

A szervezők nevében Oláh Zoltán felhívást intézett a plébánosokhoz és a hívekhez, hogy még a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán vagy más alkalmas helyen. Tegye ezt a közösség Ferenc pápa teremtésvédelmi tanításának fényében. Egy rövid beszéddel vagy az enciklika egy-két gondolatának felolvasásával buzdítsák a papok egy vasárnapi szentmise után a faültetésre összegyűlt híveket, hogy legyenek a teremtett világgal kíméletesebbek. Emlékeztessen a fenyőfa Ferenc pápa látogatására és tanítására.

Más kezdeményezést is szívesen fogadnak, amit ajándékként és a közösség megújulásának jeleként szeretnének adományozni Róma püspökének: meg lehet szervezni az idősek látogatását; meg lehet ajándékozni a szegény családokat; felkarolni szegény gyermekeket. Már sok szép kezdeményezés történt: rajz- és verspályázatok, és még lehetne sorolni. Ezeket is számontartják a szervezők, akik arra kérik az ajándékozókat, hogy készítsenek egy rövid dokumentációt kezdeményezéseikről, egy-két fényképet és egy rövid leírást. Ezeket összegyűjtik, és eljuttatják Ferenc pápának. A beszámolókat és a képeket szintén az ajandekfa@pontifex.ro címre várják.

 
Önkéntesség és himnusz

Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója arról beszélt, hogyan készül a segélyszervezet Ferenc pápa látogatására. Rédai Botond sajtóbizottsági tag elmondása szerint már hatszáz önkéntest toboroztak, nekik több helyszínen tartanak majd eligazítást. Ugyanakkor az elmúlt hétvégén Csíkszeredában szervezett „Resurrexit” elnevezésű találkozón az ifjúsági zenecsoportok bemutatták a csíksomlyói pápalátogatásra írt himnuszt is.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria