Gazdagodni és gazdagítani – Veni Sanctét ünnepelt a jubiláló mosonmagyaróvári piarista iskola

Megszentelt élet – 2020. augusztus 31., hétfő | 21:18

A szeretet, a tudás és a bölcsesség lelkének megerősítő, növekedést adó kegyelmeiért imádkoztak az újraindulása 30. évfordulóját ünneplő piarista iskolában augusztus 31-én. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatott be Veni Sancte szentmisét az iskola közössége előtt.

Megilletődve vonultak a mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola és Gimnázium elsősei az ünneplő közönség elé. Az ijedt szemek felragyogtak, a szájak mosolyra húzódtak, amikor tanítóik vezetésével elkezdték mondani az alkalomra írt verset. Hagyomány ugyanis, hogy az új tanévet az iskolás életüket kezdőkkel köszöntik. A harmincadik tanévet indító Veni Sancte alkalmából az iskola különlegesen szép udvarán gyűltek össze, a történelmi falak övezte átrium óriási platánfája alatt.

A tanulóifjúsággal sokan ünnepeltek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András volt. Koncelebrált az iskola újraindulását tartományfőnökként segítő Jelenits István SchP; Szilvássy László SchP tartományfőnök; Zsódi Viktor SchP, az iskola igazgatója; Németh László nagyprépost, korábbi mosoni plébános; számos volt és jelenlegi piarista világi tanár. Az asszisztenciában öt mosonmagyaróvári illetőségű Győrben tanuló kispap is jelen volt, egyikük hat testvérével együtt az iskola tanulója volt.

Köszöntőjében Veres András püspök a Szentlélek megerősítő ajándékait kérte, és mindazokért ajánlotta a szentmisét, akik közösséget alkotnak az iskolával.

„Jöjj, tüzes Lélek, lobbantsd lángra szívünk!” Az ember vágya, hogy az új feladatba lendületet adó lelkesedéssel fogjon bele – idézett Veres András a szentmise kezdőénekéből. – A Veni Sanctén a Szentlelket hívjuk, a szeretet, a tudás és a bölcsesség Lelkét, hogy új elhatározásokat fogalmazzunk meg, hogy megerősödjünk, gazdagodjunk és gazdagítsunk. A szeretet, tudás és bölcsesség Lelkét kérjük – a főpásztor tanítása ezt a három ajándékot hozta közel a diáksághoz.

A szeretet, hogy szeressünk és szeressenek, alapvető vágyunk. S bár szükségünk van rá, és nem tudunk nélküle élni, szeretere való készségünk, képességünk mégis törékeny, gyenge, néha erőtlenek vagyunk, hogy kitartóan gyakoroljuk. Veres András püspök azt hangsúlyozta, hogy egyetlen közösség sem tud tartósan fennmaradni egymást szerető emberek nélkül, hiányukban a közösség meghasonlik, feloszlik. Ezért kell kérnünk a szeretet Lelkét, hogy erősítse szívünket a szeretetre.

A tudás Lelkét kérve arról gondolkodunk, mekkora ajándék, hogy tudást gyűjthetünk az Isten által teremtett gyönyörű világról, ugyanakkor megijedünk, milyen óriási tudásmennyiséget halmozott fel az emberiség, amit meg kell tanulnunk. A győri megyéspüspök hálát adott a tanárokért, akik készek megosztani saját tudásukat: „Küzdelmes foglalkozás a tanároké, szükségük van állandó megerősítésre. Ezért fejezzük ki nekik: hálásak vagyunk értük!”

Kérjük a bölcsesség Lelkét is, mely révén a lexikális tudás, mindaz, amit tanulunk, értelmet nyer. Az érdeklődésből, tudásvágyból szerzett ismeret által gazdagodunk, előremegyünk, de csak akkor, ha erkölcsben is növekedni tudunk – figyelmeztetett a főpásztor.

A jubiláló iskola közösségét a szentmisét követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte. Kiemelte, hogy történelmünk során egymást támogatva fonódott össze Mosonmagyaróvár városa és az itt iskolát működtető piaristák közössége. „Megszenvedték a történelem hullámveréseit, tanúságot tettek hűségről, kitartásról, ütésállóságról” – fogalmazott. Semjén Zsolt szerint az egyházi iskolák által adott mással nem pótolható többlet, hogy az oktatás, nevelés során a teljes embert látják, a test–szellem–lélek összetartozó egységében fordulnak a diák felé. Ehhez járul hozzá a piarista eszmény, a pietas et litterae, a hit és tudás közvetítése érdekében vállalt küldetés.

A KDNP-s politikus kiemelte, ahhoz, hogy keresztény identitásunkat meg tudjuk védeni, fontos, hogy az állam is hozzátegye a maga részét, de hittel is meg kell tölteni, amiben megkerülhetetlen szerepe van a keresztény iskoláknak és azoknak a diákoknak, akik a következő generáció értelmiségét adják, akiknél a szellemi tudás és a lelkiség egységben van. Állami részről megvan a felelősségvállalás, ezt mutatja, hogy 2010 óta háromezer templom épült vagy újult meg a Kárpát-medencében, és az Eurostat adatai szerint Magyarország költ arányosan az Európai Unióban a legtöbbet az egyházak és egyházi iskolák támogatására, utóbbiak száma 2010 óta megduplázódott.

Kiemelte a piaristák sajátos karizmáját: hűségesek voltak a magyar ügyhöz, egészen a vértanúságig. Abból a meggyőződésből eredt ez az elkötelezettség, hogy Isten az égi haza mellett földi hazát is adott nekünk. A nemzethez való tartozás és az egyetemes kereszténység egymást erősíti. A hunok, avarok, besenyők eltűntek a történelem viharaiban, mi, magyarok megmaradtunk, mert Szent István a kereszténység fundamentumára épített: történelmünk mutatja, hogy a magyar megmaradás és a kereszténység egymást erősítő, egymásra mutató valóságok.

Az emberiség kultúrája a nemzetek értékteremtő formájában áll fenn, ezért fontos nemzeti tudatunk megőrzése, kimunkálása és fenntartása, de abban a tudatban, hogy erre minden népnek joga és kötelessége van – fogalmazott Semjén Zsolt.

A jubileumi tanévnyitó végén Veres András győri megyéspüspök és Semjén Zsolt Zsidanics István-emlékplakettet adott át öt olyan személynek, akik sokat tettek azért, hogy az iskola harminc évvel ezelőtt újra egyházi fenntartásba kerüljön. A kitüntetettek között volt Jelenits István volt piarista rendfőnök és Németh László nagyprépost, korábbi mosoni plébános és posztumusz az iskola első igazgatója, Thiesz Józsefné.

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvodát 1739-ben alapították, amikor Zsidanits István Moson vármegyei főadószedő és felesége alapítványt tett, és piarista szerzeteseket hívott az óvári kisgimnázium létrehozására. Az intézményt 1948-ban államosították, majd 1990-ben az országban az elsők között került vissza egyházi fenntartásba.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria