Giccsünnepek – Folytatódott a „Szólj be a papnak!” programsorozat Szombathelyen

Hazai – 2020. február 13., csütörtök | 12:40

A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében nyolcadik alkalommal rendeztek „Szólj be a papnak!” beszélgetést Szombathelyen február 5-én. A programnak ismét az AGORA Savaria Filmszínház adott otthont. A vendégek Torma-Hasza Mónika evangélikus lelkész, Horváth József római katolikus pap, Jakab Bálint református lelkész és Varga László Ottó baptista lelkész voltak.

„Az vagy, amit megveszel? – A fogyasztói társadalom giccsünnepei” – ez volt a beszélgetés témája, amit Pezenhófer György moderált.

Torma-Hasza Mónika evangélikus lelkész emlékeztetett: az ünnep alapvetően mederben tart, erősíti a családot és azt a közösséget, amelyben élünk. A nemzeti, vallási és emberi értékek elfelejtésével azonban kifejlődik egy konzervtársadalom, amely mindent készen megkap. De nagyon fontosak a tematikus ünnepek és azok tartalommal való megtöltése. Az evangélikus lelkész példaként említette a házasság hetét, az ökumenikus imahetet. Fontos, hogy közösségben éljünk; és fejezzük ki egymás megbecsülését, azt, hogy ajándéknak tekintjük a másikat.

Horváth József is rámutatott: az ünnepekre szükségünk van. Ha nem ünneplünk, olyan folyamba kerülünk, mely bepiszkítja, elfárasztja, unottá teszi az embert, negatív hatással van rá. Az ünnep kiemel a hétköznapok sodrásából; az emberek emelkedettebbek lesznek, kapcsolatokat építenek, és a hívő ember ilyenkor – felekezettől függetlenül – kicsit jobban odafigyel Istenre. Olyan társadalomban élünk, amely elfelejti a nemzeti, vallási és emberi értékeket. Nem a mai ünnepekhez kapcsolódó giccset kell elítélnünk, hanem látnunk kell, miért jött ez a felszínre. Az Egyháznak a giccs, az értéktelen dolgok helyett valami értékeset kell felkínálnia.

Jakab Bálint református lelkész elmondta: az emberek régen is ajándékoztak, de saját készítésű ajándékokat adtak, napjainkban viszont kívülről vesszük a giccset. Az ünnep attól ünnep, hogy van lelki tartalma, amihez kapcsolódik egy külső szokás, ami a korral együtt változik. Régen a jeles napokhoz szokások kötődtek.

Az ünnep azért lett giccs, mert ünnepelni szeretünk, ajándékozni szeretünk, csak elveszett az eredetisége. Nem az ünnepet vagy az örömöt kell kicserélni, hanem annak tartalmát kellene valahogy hitelessé tenni.

Varga László Ottó baptista lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy lényeges, miképp állunk hozzá az ünnephez, mert tőlünk függ annak milyensége. A kultúra változását, haladását nem tudjuk megállítani, de felelősségünk van a saját ünnepeink megélésében.

A beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető a „Szólj be a papnak!” Facebook-oldalán.

A következő alkalom 2020. február 26-án 18 órakor kezdődik az AGORA Savaria Filmszínház aulájában; a fókuszban az ezotéria, jóga, horoszkóp témaköre lesz.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria