Felszentelik a nyíregyháza–örökösföldi görögkatolikus templomot

Hazai – 2014. április 26., szombat | 13:06

Három év összefogás, munka és imádság megkoronázásaként április 26-án Kocsis Fülöp megyéspüspök felszenteli a Nyíregyháza–Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség újonnan épült templomát.

A háromnapos ünnepség keretében, április 25-én, pénteken 18 órakor Kocsis Fülöp megyéspüspök ünnepélyes körmenettel és vecsernyével helyezte el II. János Pál pápa ereklyéjét az örökösföldi Szentháromság-templomban.

Április 26-án, szombaton a reggel 8 órakor kezdődő utrenye után 9 órakor tartották a templomszentelési liturgiát, Kocsis Fülöp megyéspüspök vezetésével. Délután koncertre, majd vecsernyére várják a híveket. A templomszentelési szertartást élőben közvetítették az egyházközség honlapján.

Szabó Tamás parókus az MTI-nek elmondta: az örökösföldi templom alapkövét II. János Pál pápa 2011. április 30-án tartott boldoggá avatásával egy időben helyezték el, és a szentelés most egybeesik az egykori egyházfő szentté avatásának időpontjával.

II. János Pál pápa tiszteletére, aki 1978. október 16-tól 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig volt a katolikus egyház vezetője, az új templom oltárában szent ereklyét helyeztek el, amelyet a Vatikán Hittani Kongregációjától kapott a nyíregyháza–örökösföldi görögkatolikus egyházközség. A szelencébe zárt ereklyét Kocsis Fülöp püspök hozta el Rómából és helyezte el a péntek esti körmenet és vecsernye után az imaházban.

II. János Pál pápa 23 évvel ezelőtti, magyarországi látogatása alkalmával, 1991. augusztus 18-án szentmisét mutatott be a görögkatolikusok máriapócsi nemzeti kegyhelyén, majd felkereste a Hajdúdorogi Egyházmegye nyíregyházi püspöki hivatalát, ahol Keresztes Szilárd akkori megyéspüspök látta vendégül.

Április 27-én, vasárnap 9-kor a felszentelést követő első szent liturgiát Obbágy László esperes vezeti. A liturgia után a templomkertben elültetik II. János Pál pápa Wadovicéből hozott emlékfáját, amelyet lengyelországi szülőfalujából, a Krakkó melletti Wadowicéből hoztak. Az imaház körül, az egykori pápa tölgyfája mellett egy „szent kertet” szeretnének kialakítani, a szentekkel kapcsolatos fákat ültetik majd oda. Továbbá létesítenek egy „élet kertjét” is, ahol a gyermekeiket megkeresztelő szülőknek ajánlják fel, hogy fát ültethetnek utódaik tiszteletére – mondta el a parókus.

A nyíregyháza–örökösföldi görögkatolikus templom Kulcsár Attila nyíregyházi építész tervei alapján épült, a bizánci liturgikus előírásoknak megfelelően. A 140 millió forint építési költség kétharmada állami és egyházmegyei támogatás volt, míg egyharmada a hívek adománya.

A 12 ezer lakosú lakónegyedben az 1990-es évektől tartanak görögkatolikus szertartásokat, a belvárosi templomból kijáró papok előbb az orvosi rendelőben, majd a közösségi házban tartották a liturgiákat. A településrésznek 2004-tól lett saját szervezőlelkésze, 2009-től pedig, amikor egyházközsége megalakult, parókusa. A felekezetnek ma már mintegy hatszáz tagja van a lakónegyedben élők közül – írja az MTI.

Magyar Kurír