Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson

Kultúra – 2024. június 4., kedd | 12:36

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte május 27-én az Izraeli Régészeti Hatóság.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett, különben legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben. A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fémtalapzaton – áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az aranyékszerek. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének – tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan „nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra” – írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.

Forrás: MTI 

Fotó: Izraeli Régészeti Hatóság Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria