Guzdek püspök a varsói felkelés évfordulóján: Lehetséges a szeretet és a béke világa

Kitekintő – 2021. augusztus 8., vasárnap | 14:00

Augusztus 1-jén, a varsói felkelés hetvenhetedik évfordulóján Józef Guzdek lengyel tábori püspök szentmisét mutatott be. Homíliájában hitet tett amellett, hogy a jóság, a béke, a szeretet, egymás kölcsönös tisztelete ma is lehetséges. A Krasiński téren tartott ünnepségről a lengyel katolikus püspöki konferencia honlapja számolt be.

A varsói felkelők vérétől áztatott helyen hangzik el ez a felhívás: ne engedd, hogy a gonosz legyőzzön, te győzd le a rosszat jóval! Ez a találkozó, az elmélkedés és a közös ima lehetővé teszi, hogy elhiggyük, vannak jó emberek, és hogy a szeretet, a kölcsönös tisztelet, a jóság és a béke világa még mindig lehetséges, napjainkban is. Ez mindannyiunktól függ – fogalmazott homíliájában a tábori püspök.

Egy olyan közösséghez, ahol az erőszak és a bosszú törvénye uralkodott, Jézus egykor ezt a felszólítást intézte: „Szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket! Mert ha csak azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, ugyan miféle jutalmatok lesz? Nemde így tesznek a vámosok is?” – emlékeztetett Józef Guzdek, és hozzátette, Jézus szavai bizonyára csodálkozást, félreértést és néha megvetést is keltettek. Sokak számára mindez az emberi gyengeség kifejezője volt.

A varsói felkelés tiszteletére rendezett ünnepségeken évről évre kevesebben vannak az egykori felkelők közül, hiszen egyre többen eltávoznak az örök haza mennyei seregbe – jegyezte meg a püspök. – Ám a hősök emléke megmarad, és hálával a szívünkben imádkozunk értük. De ez még nem minden. Az egykori felkelők tanúságtételei, tanácsai és utasításai rendkívül értékesek számunkra. Isten áldjon meg bennünket, és erősítse reményünket a jó végső győzelmében a gonosz felett – zárta homíliáját Józef Guzdek püspök a varsói felkelés 77. évfordulóján tartott szentmisén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria