Gyermekotthonok lakói önkénteskedtek a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóján

Hazai – 2018. szeptember 3., hétfő | 15:12

Szobákat festettek és adományokat válogattak a „Csepp a tengerben” Alapítvány táborában részt vevő fiatalok a Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Miklós utcai hajléktalanellátó intézményében augusztus 26-án.


Mintegy hetven gyermekotthonban nevelkedő, valamint utógondozásban részesülő fiatal érkezett a „Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány táborának keretében a Máltai Szeretetszolgálat fővárosi, Miklós utcai intézményébe. Az alapítvány egyhetes tábora, amelyet Csobánkán rendeztek, az Európai Unió „Európa a polgárokért” elnevezésű programja részeként valósult meg. A táborba a Pilisi Gyermekotthon mellett Szlovákiából, a gútai és a párkányi gyermekotthonokból, valamint Erdélyből, a csíkszeredai gyermekotthonból érkeztek fiatalok.


A „Csepp a tengerben” Alapítvány 1997 óta támogatja a Pilisi Gyermekotthonban élőket, hogy olyan élményekben legyen részük, amelyek a családban felnövekvő gyermekeknek természetesek. Az év során fejlesztő foglalkozásokat tartanak, tréningeket szerveznek számukra, programokra és kirándulásokra viszik őket.


A csobánkai tábor programjának középpontjában a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség áll, ezért is töltöttek el a fiatalok egy napot a Máltai Szeretetszolgálat legnagyobb hajléktalanellátó intézményében. Az alapítvány évek óta kapcsolatban áll a segélyszervezettel, több alkalommal látták már vendégül az általuk támogatott gyerekeket a Máltai Szeretetszolgálat intézményei.

Ez alkalommal a Miklós utcai intézmény lakószobáit festették ki a táborozók. Sulics Fruzsina, az alapítvány önkéntese elmondta, e néhány nap alatt azt is megmutatják a gyerekeknek, miért jó önkénteskedni. „A maihoz hasonló programokon a gyerekek a társadalom hasznos tagjainak érezhetik magukat, és megtapasztalhatják, hogy ők is képesek nagy dolgokat megtenni, például szebbé varázsolni néhány ember lakókörnyezetét azzal, hogy kifestik a szobájukat.”


„A hajléktalanellátó intézményben a fiatalok azt is láthatják, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek, akkor van hova fordulni, van segítség. Találkozhatnak olyan emberrel, aki hozzájuk hasonlóan intézetben nőtt fel, elmeséli nekik a történetét, amiből tanulhatnak, és láthatják, hogy még a legnehezebb helyzetből is fel lehet állni – és talán egyúttal visszatartó erő is lehet” – hangsúlyozta Sulics Fruzsina.


A fiatalok több csoportban négy lakószobát festettek ki az intézményben. Az utógondozásban részesülő 22 éves Jónás Norbert elmondta, 19 éves koráig volt a Pilisi Gyermekotthon lakója. „Négyéves voltam, amikor bekerültem a gyermekotthonba a kisöcsémmel. Azért pont oda, mert a négy idősebb bátyám már ott volt, és ez volt a legközelebb a szüleinkhez, így könnyebb a kapcsolattartás. Most olyan utógondozói rendszerben vagyok, ahol önellátóan élünk egy társammal egy háromszobás albérletben.” Norbert pénzügy-számvitelt tanul, közben a vendéglátásban dolgozik. Célja, hogy az OKJ-képzés elvégzése után főiskolára menjen, majd pénzügyi területen helyezkedjen el. A fiatalember azt is hozzátette, hogy számításai szerint az idén immár tizedik alkalommal vesz részt a „Csepp a tengerben”-táborban.

Farkas Erik a felvidéki gútai gyermekotthon lakója. Négy éve él az intézményben, miután szülei elváltak. Magántanuló, ugyanis élsportoló: ifjúsági Európa-bajnok kajakos. „Informatikai szakközépiskolába járok Komáromba, de most elsősorban a következő világbajnokságra koncentrálok, nagyon szeretnék kijutni. Ebben a táborban másodszor vagyok, mindig új barátokat szerzek, nagyon sok jó program van, és még a nyelvet is tanulom, mert nem beszélek még tökéletesen magyarul” – mondta el Erik.

A festés mellett a gyerekek a beérkezett adományok szétválogatásában és raktárba szállításában is segédkeztek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria