Gyürki László kapta idén a Gnilka-díjat

Kultúra – 2016. szeptember 9., péntek | 19:45

Gyürki László pápai prelátus, kanonok, biblikus tanár vehette át augusztus 30-án a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia biblikus kutatóknak szóló elismerését, a Joachim Gnilka-díjat.

A díjátadásra az idei konferencia alkalmából tartott szentmisén került sor, melyen a részt vevő professzorok és hitoktatók mellett jelen volt a szegedi tudományos tanácskozás igazgatója, Benyik György, illetve Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök is, aki személyes jókívánságokkal fordult a díjazotthoz.

Gyürki László biblikus tudományos munkásságát Martos Levente Balázs méltatta. Elmondta: Gyürki atya ugyan mindig plébános akart lenni, mellette azonban a legnehezebb időkben sem hagyott fel a bibliatudomány művelésével. Mindig érthető, a mindennapok keresztény és emberi életét is érintő témákat dolgozott fel. Szakmai becsületét a megszerzett doktori cím és egyetemi magántanári fokozat után elsősorban a szentföldi régészet és palesztinológia témakörében megjelent könyvei és írásai alapozták meg, de széles körű érdeklődése és máig szűnni nem akaró szorgalma számos helytörténeti vonatkozású munkában is megnyilvánult körmendi plébánosként és a szombathelyi hitoktatók állandó képzőjeként is.

A díjat átadó Jakubinyi György gyulafehérvári érsek elmondta: római tanulmányi éveikben a Biblikus Intézet volt mintegy közös otthonuk Gyürki atyával. Majd a tudományos munka és a lelkipásztorkodás mellett kiemelte a díjazott Boldog Batthyány-Strattman László boldoggá avatásáért végzett fáradozását is.

A Gnilka-díj névadója és alapítója a müncheni Lajos Miksa Egyetem Katolikus Teológiai Karának emeritus újszövetségi szentírástudományi professzora, Joachim Gnilka, aki több alkalommal részt vett a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián, amelyet anyagilag is támogatott. A róla elnevezett díjat olyan személyiségeknek ítélik oda, akik jelentősen hozzájárulnak a magyar biblikus tudományhoz.

Gyürki László prelátust korábban, 2013-ban Fraknói Vilmos-díjjal is kitüntették. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alapító tagja, eddig huszonöt alkalommal vett részt a tudományos tanácskozáson.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria