Hajléktalan emberek kaptak szemüveget

Hazai – 2014. július 8., kedd | 11:51

Ötödik alkalommal hirdetett szemüvegkészítő akciót hajléktalanok számára Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. 150, utcán vagy szállón élő ember jutott új szemüveghez. A programot a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásból támogatta.

Az első, hajléktalan embereket támogató szemüvegkészítő akcióját 2008-ban hirdetette meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, azóta több száz, utcán élő vagy intézményben gondozott ember jutott új szemüveghez. Ez nemcsak a mindennapos életüket könnyíti meg, hanem esélyt teremt arra is, hogy az érintettek munkát vállalhassanak vagy képzésben vegyenek részt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója 2013 novemberében ötödik alkalommal indította el a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásából támogatott programját 2013-14-KMR-511 LÁTÁSBARÁT SZEMÜVEG 5.0 címmel.

A most lezárult akció során a Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai Gondviselés Háza – Hajléktalanok Átmeneti Szállóján összesen hét alkalommal végeztek szűrővizsgálatokat. A résztvevők többsége beteg, illetve régóta közterületen tartózkodó, átlagosan 50–60 év közötti férfi volt. Jelentős hányaduk munkanélküli vagy teljesen ellátatlan személy. A megvizsgáltak körül 129 embernek életkorából adódóan eleve szemüveget kellene viselnie. Többen már a vizsgálat előtt is rendelkeztek szemüveggel, de azok nem megfelelő minőségűek voltak, további használatukkal látásromlás következhetett volna be, ezért ezeket is újakra cserélték. A jelentkezők életkörülményeiből adódóan jó néhány esetben találtak szürkehályogot, ezekben az esetekben műtéti beavatkozásra volt szükség. A korábbi programokhoz hasonlóan most is akadtak igen jelentős szemüvegigények: volt olyan beteg, akinek például 16 dioptriás szemüveget kellett csináltatni.

A szakorvosi vizsgálatot Szalai László szemészorvos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Önkéntes Orvoscsoportjának vezetője végezete; az optikusi munkálatokat Takácsné Lapu Szilvia látta el.

Magyar Kurír