Hálaadó szentmisét tartottak a magyar jezsuiták a rend jótevőiért

Megszentelt élet – 2019. december 5., csütörtök | 12:55

„A Jézus Társasága története a jótevőink története” – Peter Hans Kolvenbach SJ, a jezsuita rend egykori általános rendfőnökének e megállapítását idézte Vízi Elemér magyar provinciális a rendtartomány jótevőiért december 3-án, Xavéri Szent Ferenc emléknapján a budapesti Jézus Szíve-templomban bemutatott hálaadó szentmisén.

Vízi Elemér SJ emlékeztetett: már az „alapító atyák” fontosnak tartottak megemlékezni a társaságot pártolókról. Sőt Szent Ignác a rendalkotmányban többször is figyelmezteti övéit, hogy ne mulasszanak el rendszeresen szentmisében köszönetet mondani mindazoknak, akik akár munkájukkal, akár anyagiakkal, akár imával vagy más módon segítik a közösség küldetését – emelte ki homíliájában a magyar provinciális.

A budapesti Jézus Szíve-templomban tartott liturgián részt vett a Xavéri Szent Ferencről nevezett Sodrás utcai közösség több tagja, köztük a vietnámi Tran Van Ngu József, kinek jelenléte különösen mély értelmet nyert, hiszen Szent Ferencben a missziók védőszentjét, Ázsia apostolát tiszteljük, akinek evangelizáló tevékenysége azon a földrészen bontakozott ki, ahonnan a távol-keleti rendtárs érkezett hazánkba – úgy is, mint mára missziós területté vált országba.

A magyar rendtartomány e kezdeményezést kiterjesztette az egész provinciára, így a budapesti esemény mellett Miskolcon, Szegeden, Marosvásárhelyen és Torontóban is hálaadó szentmisét tartottak vagy tartanak a napokban a jótevőkért.

Az alkalom kapcsolódott a december 3-i AdakozóKedd világszerte terjedő mozgalmához, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól.

A budapesti esemény után Vízi Elemér magyar provinciális a Párbeszéd Házába hívta a résztvevőket, ahol kötetlen beszélgetéssel folytatódott az együttlétet.

A program végén levetítették Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című animációs filmjét, a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle egyik díjnyertes alkotását.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria