Hangszobor-kiállítással és licittel készül a karácsonyra a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat

Kultúra – 2019. december 8., vasárnap | 15:01

Világsztárok által aláírt huszonhárom hangszobor és egy grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Művészetek Palotája (Müpa) Zászlóterében december 5-től.

A zenei motívumokból inspirált hangszobrokat a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampánya keretében elárverezik, a befolyt összeg pedig a szobrokat készítő, hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mestereit segíti majd.

Licitálni a licit.adomanyozz.hu oldalon lehet.

A Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampányában Baditz Gyula szobrászművészt kérték fel a művészeti koncepció kialakítására. Az alkotó ötlete nyomán, hanghullám-grafikonok mintázata mentén huszonhárom egyedi kisplasztika, valamint egy huszonnegyedik, közel öt méter magas, grandiózus installáció készült. A hangszobrok ikonikus zeneművek híres dallamaiból inspirálódva formálódtak-csiszolódtak, a fa műremekek így nemcsak a különböző művészetek fúzióját, de az alkotás és a társadalmi esélyteremtés egymásba fonódását is jelképezik.

A huszonhárom kisplasztikát világsztárok látták el kézjegyükkel, többek között Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Charlotte Gainsburg vagy José Cura, a magyar hírességek közül pedig Schöck Atala, Fischer Ádám és Eötvös Péter.

A világ több, mint amit tudunk róla, de annál is több, mint ami önmagában. Olyan egység, amelynek a harmónia a végső nyelve. Ezt üzenik a hangok világhírű művészei a Müpából, a hanghullámokat idéző hangszobrokat tervező művész, valamint a szobrok elkészítői, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai asztalos műhelyének nehéz sorsból kiemelkedő mesterei – fogalmazott Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, kiemelve, hogy a Müpa a találkozások helyszíne.

„Az ember társas lény. Karácsonyra készülünk. A megszületés titka pontosan arról szól, hogy Isten, az örökkévaló, a Mindenható vállalja az ember sorsát. Mi az Isten neve? »Aki van« – értetek. A karácsony éppen erre figyelmeztet bennünket, hogy mi egymásért vagyunk. Mekkora ajándék, ha azt mondhatja valaki a másiknak, hogy érted vagyok. Ez értelmet ad a létnek. A máltai küldetés erről szól: Jézus tanítását élővé teszi. Mert elmegyünk az emberekhez és azt mondjuk nekik, értetek vagyunk.”

Imre atya megköszönte Baditz Gyula szobrászművésznek a tervezést, illetve az előadóknak, hogy aláírásukkal látták el a szobrokat. „Már önmagában ez is nagy érték, hogy a művészek közösséget vállalnak egy másik művészeti ág mesterével és alkotásaival. És hogy a Müpa elmegy Tiszaburára, ahol a legmélyebbről fölemelkedő emberek mesterekké lettek. Erre törekszünk, hogy minél több nagyon nehéz helyzetben élő ember az élet mesterévé legyen elsősorban és olyan alkotásokat tudjon létrehozni, melyek hasznosak is. Az asztalos műhely lehetőséget visz a legszegényebb településekre, nemcsak azok örömére, akik anyagiakhoz jutnak a munkájuk lévén, de az alkotásaik révén mások örömére is. Ezekkel a programokkal arra szeretnénk megtanítani az embereket, hogy igazából az lát, akiknek a szeme a szívében van” – mondta a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

Ezt a gondolatot képviselik a Máltai Szeretetszolgálat jelenléten és helyi szükségletekre szabott segítségnyújtáson alapuló programjai, köztük a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely, és ez az üzenet elevenedik meg a műhelyben készített különleges hangszobrokon is.

Az összekapcsolódás, az együttgondolkodás és a maradandó élmények fontossága jelenik meg idén a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat ünnepi együttműködésében. A Müpában évente több száz művész több ezer alkotása csendül fel, és hisznek abban, hogy a művészet, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás kéz a kézben jár – hangsúlyozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a csütörtöki megnyitón. „A szeretetet és a kreativitást nem lehet szétválasztani. Mert ha a szeretethez nem párosul kreativitás, akkor elsilányul” – mondta a vezérigazgató.

A hangszobrokból és az azokat kiegészítő hatalmas installációból december 5-én nyílt kiállítás a Müpa zászlóterében, és ezzel párhuzamosan online árverés is indult a Máltai Szeretetszolgálat licit.adomanyozz.hu oldalán. A befolyt összeget a karitatív szervezet a tiszaburai asztalosüzem eszköztárának, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére fordítja.

Az aukció oldalán nemcsak licitálni lehet a hangszobrokra, hanem bele is hallgathatnak a szobrot inspiráló műbe is.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria