Harmadik alkalommal rendeztek futózarándoklatot Máriapócson

Hazai – 2019. május 21., kedd | 15:28

Közel hatszázan vettek részt a III. Pray&Run futózarándoklaton Máriapócson. Az „Edzésben maradni” mottóval meghirdetett esemény résztvevői a fogyatékkal élő fiatalok Szent Damján-táborát támogathatták a nap folyamán.


A sportesemény közös Paraklisz imádsággal kezdődött a máriapócsi kegytemplomban, melyet Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetett. Ezt követően a főpásztor a futózarándoklat mottójához kapcsolódóan rövid beszédet mondott, melyben kifejtette, eredményt csak akkor tudunk elérni, ha folyamatosan edzésben vagyunk, ez igaz a lelki életünkre is. Az imádság ezt az edzést szolgálja. A futózarándoklat is hozzásegít ahhoz, hogy testben és lélekben is edzetten tudjuk megfutni életünk jó pályáját – összegezte Szocska Ábel püspök.

A megnyitó a kegytemplom előtti téren folytatódott, ahol Szabó Tamás pasztorális helynök, főszervező és Papp Tibor főhelynök köszöntője után a főpásztor megáldotta a „futva imádkozókat”. A színpadról készített közös szelfit követően elkezdődött a bemelegítés, melyet Kalapos Tamás vezetett.


A nap folyamán a különböző számokban versenyzők folyamatosan indultak a rajtvonaltól, köztük a hosszabb távokon futók is: a félmaratonisták és a félmaratont váltóban teljesítő csapatok. Közben a téren ugrálóvár, szelfifal, a Csősz Kft. jóvoltából frissítőpontok és a Nyíregyházi Kenyérgyár felajánlásából pékáru várta az éppen nem futókat, családokat, érdeklődőket.

A rendezvényt, melyen Palánki István, a Nemzeti Sport újságírója konferált, élő adásban követhették azok is, akik nem tudtak eljönni Máriapócsra: ez volt a Görögkatolikus Médiaközpont első élő adása a közösségi médiában és videomegosztó portálokon.


Mivel a családi örömfutásra a közös élmény kedvéért regisztráltak a résztvevők, a helyezettek sorsolással kerültek ki a nevezettek közül: ők a Nyíregyházi Állatparkba szóló belépőjegyet nyertek. Az egyik legnagyobb ajándékot azonban egy házaspár kapta: ezen a napon ünnepelték házassági évfordulójukat, és nyerték el kategóriájuk, a kettes váltó félmaraton első helyezését.

A legsportosabb iskolának járó vándorkupát a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a legsportosabb egyházközség címet pedig a máriapócsi görögkatolikus egyházközség kapta meg.


Az eredményhirdetésen minden befutó egyedi érmet, a helyezettek pedig arany-, ezüst- és bronzérmeket vehettek át a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökétől, Seszták Istvántól, aki zárszavában megköszönte a rendezvényen tevékenykedő önkéntesek munkáját. Szabó Tamás hozzátette, a futózarándoklat amatőr, de annál lelkesebb szervezőcsapat munkájának eredménye volt. A pozitív visszajelzések alapján a főszervező kijelentette, jövőre is megrendezik a futózarándoklatot.

A teljes beszámoló és további képek ITT érhetők el.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria