Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte a soproni Szent Orsolya Óvoda

Hazai – 2023. január 25., szerda | 9:23

Árpád-házi Szent Margit ünnepének közeledtével, január 20-án emlékezett meg a soproni Szent Orsolya Óvoda alapításának harmincadik évfordulójáról. Az intézmény eredetileg az Árpád-házi szent nevét viselte, ezért szerepelt a hálaadó szentmisére invitáló meghívón is Szent Margit egyik attribútuma, a fehér liliom.

Az óvoda 2016-tól – fenntartói döntés következtében – került a Szent Orsolya Iskola szervezeti keretébe.

Az ünnepségre meghívást kaptak az óvoda korábbi vezetői, pedagógusai, munkatársai, de jelenlétével megtisztelte az eseményt Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere; Abdai Zsolt önkormányzati képviselő; Wilfing János iskolaszéki elnök; Varga Gábor, a Szent Margit Alapítvány képviselője és Kovács András, a Szent Orsolya Iskola igazgatója is. A jelenlegi óvodások mellett a padokban foglaltak helyet az egykori – ma kisiskolás, gimnazista vagy felnőtt – óvodások is.

A szentmisét Kovács Gergő Vilmos püspöki biztos, iskolalelkész mutatta be Marics István plébános jelenlétében.

Az ünnepség elején Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya Iskola bölcsődei és óvodai nevelésért felelős igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte az óvoda történetét. Annak idején egy nagylelkű adományozó, Nagy László atya saját nyaralóját és kertjét ajánlotta fel egy katolikus óvoda létrehozására. Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda 1992 szeptemberében nyitotta meg kapuit, ahol azóta is katolikus családok kisgyermekei nevelkednek. A hosszú évek alatt a nyaralóból kialakított óvoda folyamatosan szépült és bővült, hogy minél több család gyermekét fogadhassa. Ám a régi épületet lassan kinőtte és már a műszaki előírásoknak sem felelt meg. Ezért Veres András győri megyéspüspök döntésének köszönhetően a régi óvodai épület helyére egy új óvoda épült, mely 2016-tól Szent Orsolya Óvodaként működött tovább, Árpád-házi Szent Margit védelme alatt. Bár a név megváltozott, a lényeg megmaradt: gyermekeket nevelni a krisztusi értékek mentén.

Az eltelt harminc év alatt sok-sok ember odaadó munkájának, kitartásának, hitének köszönhetően egyre több családnak tudták és tudják biztosítani a katolikus óvodai nevelést, mely az idei évtől a legkisebbek nevelésével, a bölcsődei neveléssel is kiegészült. Így, az 1992–93-ban 32 kisgyermek befogadására alkalmas óvoda ma már közel 150 család számára biztosít katolikus szellemű óvodai-bölcsődei nevelést.

A szentmisét követően Farkas Ciprián polgármester köszöntötte az ünneplőket. Többek között elmondta, hogy szülőként maga is érintett volt a Szent Margit, illetve Szent Orsolya Óvoda sorsában és ezen idő alatt csak pozitív tapasztalatokat szerzett. Megköszönte Veres András megyéspüspök óvoda fenntartó és alapító tevékenységét. Megjegyezte, hogy Sopronban a legszebb óvodák és bölcsőde a Katolikus Egyház fenntartásában működik.

A szentmisével egy időben nyílt meg az a „kerítés kiállítás”, melyet a Szent Orsolya Iskola alsó tagozatosai közül az egykori Szent Orsolya óvodások alkotásaiból válogattak. A Szent Margit templomban pedig az óvodapedagógusok és óvodások munkái láthatók.

A mai és az egykori óvodások – kiegészülve a Szent Anna Óvoda kisgyermekeivel – Angelico atya (Stift Zoltán) előadásán vehettek részt.

Szöveg és fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde, Sopron Facebook-oldala

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria