Harmincéves az Érsekvadkerti Kolping Család – Átadták a közösség megújult otthonát

Hazai – 2022. május 26., csütörtök | 14:13

Az Érsekvadkerti Kolping Család idén ünnepli alakulásának 30. évfordulóját. A központi ünnepi rendezvényre május 21-én került sor, melynek keretében átadták a Magyar Falu Program támogatásával felújított Kolping-házat.

A jubileumi ünnepségen részt vett mások mellett Székely János szombathelyi megyéspüspök; Bábel Balázs kalocsai érsek; Varga András esperes; Máthé György érsekvadkerti plébános, esperes; Kovács József, a plébánia kisegítő lelkésze; Kövesi Ferenc, a Kolping Szövetség prézese; Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) igazgatója; Kolping-szervezetek más településről érkezett vezetői; Balla Mihály országgyűlési képviselő, valamint Molnár Arnold, az Érsekvadkerti Kolping Család elnöke.

A hálaadó szentmisére az érsekvadkerti Szent András-plébániatemplomban került sor, melynek főcelebránsa Székely János szombathelyi megyéspüspök volt, aki az érsekvadkerti Kolping-csoport alakulásakor káplánként szolgált a községben.

Szentbeszédében az elhangzott evangéliumi rész – „Ti vagytok a föld sója” – kapcsán kiemelte, hogy sónak, sószigetnek kell lennünk szellemi síkon, hiszen világunk a romlás útjára lépett, egyaránt szembe menve a természeti és az isteni törvényekkel. Beszédében a megmaradásra és az értékeik megőrzésére buzdította a jelenlévőket.

A szentmise végén a püspök átadta a díjakat az Érsekvadkert 800 éves rajzpályázat győzteseinek.

A liturgiát követően a hívek és a meghívott vendégek átvonultak a kívül-belül megújult Kolping-házhoz, ahol Balla Mihály országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Magyar Falu Programban minden évben lehet pályázni az egyházi közösségi terek megújítására, amelynek keretében 2020-ban az Érsekvadkerti Kolping Családnak sikerült közel 30 millió forintot elnyernie közösségi házuk fejlesztésére.

A Szombathelyi Egyházmegye püspöke ünnepélyesen megáldotta az épületet, majd Molnár Arnold megemlékezett az elmúlt 30 évről, és a fejlesztés részleteit is megosztotta a jelenlévőkkel.

A közös ebéd után interaktív szoba várta vetítéssel az ünnepség résztvevőit és Filamella Edit tojásíró (Fila-műhely) népi iparművész tartott foglalkozásokat, valamint Kiss V. Balázs bűvész (a 2016-os az Országos Corodini Bűvészbajnokság első helyezettje) előadását is megtekinthették a jelenlévők.

A jubileumi ünnepségen a meghívott Kolping-családok képviselői ajándékokkal kedveskedtek a helyi Kolping-csoportnak.

Az érsekvadkerti Kolping-ház felújítása

Megvalósult az épület elektromos hálózatának teljes felújítása, a fűtés korszerűsítése, a lábazat vízszigetelése, a teljes homlokzat hőszigetelése, beleértve a padlásteret, valamint a külső homlokzat színezése is. A melléképület szintén hasonló mértékű felújításon esett át. A beruházás által az épület szerkezetileg teljes egészében megújult. A következő lépés a belső berendezési, felszerelési tárgyak felújítása lesz.

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Fotó: Kristók János

Forrás: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria