Harminchét keresztény foglyot engedett szabadon az Iszlám Állam

Kitekintő – 2015. november 9., hétfő | 14:00

Az Iszlám Állam szabadon engedett harminchét idős asszír keresztény túszt, akiket még februárban rabolt el Haszaké tartományban – közölte november 7-én az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet.

A londoni székhelyű ellenzéki csoport szerint az idős keresztények szabadon bocsátását helyi arab törzsek elöljáróinak sikerült elérniük. Az Asszír Emberi Jogi Hálózat (AHRN) nevű szervezet közölte, a szabadon bocsátott túszok visszatértek az északkeleti Tell-Tamer városába, és jól vannak. A szabadon engedettek között 27 nő van.

Egy haszakéi asszír szervezet pedig arról számolt be, hogy a jövő hét elején reményeik szerint újabb keresztény túszokat enged szabadon az Iszlám Állam.

A dzsihadisták februárban több mint 220 asszír keresztényt raboltak el Haszakében, közülük még 124-et tartanak fogságban. Az Iszlám Állam októberben három asszír foglyot kivégzett, néhányat tárgyalások után szabadon bocsátott. A polgárháború előtt 23 millió fős szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények.

Fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

MTI/Magyar Kurír