Hatvan éve került a Pécsi Egyházmegye élére Cserháti József

Hazai – 2021. február 24., szerda | 16:09

Káptalani helynöki kinevezésének 60. évfordulóján a Pécsi Körzeti Stúdió riportfilmjével, az Isten népének szolgálatában – Dr. Cserháti József pécsi megyéspüspök portréja című alkotással emlékezünk az egykori főpásztorra. Cserháti József 1969-ben lett pécsi megyéspüspök, de a Pécsi Egyházmegyét már azelőtt is – 1961. február 24-től – ténylegesen ő vezette.

Cserháti József pécsi megyéspüspök életéről, hitvallásáról, főpásztori működéséről beszélt a csaknem 38 perces kisfilmben, amelynek operatőr-rendezője Kovács János. A 1989. november 3-án bemutatott portréfilmet a pécsi Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében őrzik.

Cserháti József 1914. április 19-én látta meg a napvilágot Czepf József néven a Tolna megyei Lengyelben. Az elemi osztályokat a szülőfalujában végezte el. A szenvedőkkel és szegényekkel együttérző édesanyja és a derűs, tudós helyi plébános, Lerch István (1903–1954) meghatározó személyek voltak élete első évtizedében.


A Cserháti család Lengyelben

Középiskolai tanulmányait a Tolna-Baranya-Somogyi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházmegye Bonyhádi Reálgimnáziumában (1926–30), majd a pécsi ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában (1930–34) végezte, ahol ifjúsági elnök volt, valamint a Faludi Ferenc Önképző Kör elnöki pozícióját is betöltötte.

Végzős tabló a pécsi ciszterci főgimnáziumban (1933/34)

Teológiai tanulmányait a római pápai Gergely Egyetemen, a Collegium Georgicum et Hungaricum növendékeként végezte. Itt doktorált 1942-ben magna cum laude minősítéssel. 1940. december 1-jén szentelték pappá Pécsett, 1942-től Újpetrén és két filiájában, Kiskassán és Pécsdevecseren volt káplán.

Újmisés pap Újpetrén (1940)

Kápláni és dombóvári hitoktatói működését követően a pécsi szeminárium teológiatanára lett (1946–52), majd annak bezárását követően, 1952-től a Győri Papnevelő Intézet elöljárójaként és filozófiatanáraként működött. 1956-ban a budapesti Hittudományi Akadémián a fundamentális teológia professzora lett.

Rogács Ferenc pécsi megyéspüspök (1958–61) halála után Belon Gellért helyett utódként az ő személyét nevezték meg: 1961. február 24-től mint káptalani helynök, szeptembertől mint apostoli kormányzó vezette az egyházmegyét. 1964. szeptember 15-től melzi címzetes püspök lett. Budapesten szentelték püspökké október 28-án Bánk József győri segédpüspökkel, Brezanóczy Pál egri apostoli kormányzóval, Ijjas József csanádi apostoli kormányzóval, valamint Winkler József szombathelyi segédpüspökkel együtt.

Budapesti püspökszentelési emlék 1964-ből

1969 januárjától 1989 novemberéig volt a pécsi egyházmegye főpásztora; segédpüspökei Endrey Mihály (1972–75), Belon Gellért (1982–87), valamint Mayer Mihály (1988–89) voltak. Hosszú évekig tevékenykedett a Magyar Püspöki Kar titkáraként is.

Cserháti József 1964-ben és 1965-ben részt vett a II. vatikáni zsinat harmadik (1964. szeptember 14. – november 21.) és negyedik (1965. szeptember 14. – december 8.) ülésszakán. Ennek szellemisége jegyében a lelkipásztori munka megreformálását és az Egyház megújítását szolgálta további munkásságával.

Magyar főpásztorok a II. vatikáni zsinat harmadik ülésszakán, 1964-ben

Kilenc lelkiségi könyvet szerkesztett és három nagyobb teológiai művet is írt. Számos írása jelent meg a Katholikus Szemle, a Teológia, a Világosság, a Lelkipásztor és a Vigilia folyóiratban.

Hitvallását számos megjelent művében kinyilvánította: „Minden embert szeretek. Nem tudok szebbet üzenni sem, mint hogy az emberek mindig jobban szeressék és becsüljék egymást, és tartsák egymást elsősorban embernek. Az az érzésem, hogy ha Istenről beszélünk, akkor a szeretetre gondolunk. Nem kívánok mást, mint hogy azt az embert lássák bennem, aki lenni akartam. Én másokért akartam élni.”

Sokat tett a pécsi műemlékvédelemért: nevéhez fűződik a székesegyház 1962–63-as restaurálása.

Cserháti József megyéspüspök temetése
és sírja a pécsi székesegyház püspöki kriptájában

Hosszas, türelemmel viselt betegség után, 1994. április 12-én hunyt el nyugalmazott pécsi megyéspüspökként. Temetése április 23-án volt a pécsi székesegyházban, a szentmisét Paskai László esztergom-budapesti érsek vezette. Tanítványa, Dankó László kalocsa-kecskeméti érsek e szavakkal búcsúztatta: „Cserháti József nagy tudású ember volt, aki nem volt sem progresszív, sem konzervatív, hanem zsinati teológus.” A néhai főpásztor a püspöki kriptában nyugszik.

További Cserháti Józsefről szóló videók találhatók ITT.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Videó: Csorba Győző Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria