Hatvanéves a Máltai Szeretetszolgálat pilismaróti idősotthona

Hazai – 2019. szeptember 13., péntek | 15:24

Létrejöttének hatvanadik évfordulóján, szeptember 12-én együtt ünnepeltek az otthonban élő idős emberek, a régi és jelenlegi munkatársak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-dunántúli Régiójának más intézményeiből érkezett önkéntesek és munkatársak.

Száz idős emberről gondoskodik – és közel még egyszer ennyien várakoznak, hogy gondozásába vegye őket – az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Esthajnal Időskorúak Otthona. A pilismaróti szeretetotthon 2017 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézménye. 

A Pilismarót-Basaharcon működő Esthajnal Időskorúak Otthona jubileumán az otthonban élő idősek, a róluk gondoskodó munkatársak és a szeretetszolgálat más intézményeiből érkezett önkéntesek és munkatársak ünnepeltek együtt csütörtökön. Pergel István, Pilismarót polgármestere megköszönte az intézmény munkatársainak fáradhatatlan munkáját, és azt, hogy hatvan éve senkit nem utasítottak el, akinek gondoskodásra volt szüksége. 

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, az intézmény fontos szerepet tölt be a térségben, az itt gondozottak és az intézményben dolgozók életében. Kiemelte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezeten belüli és külső partnerekkel fennálló kapcsolatrendszere nagyon sok területen nyújt segítséget a mindennapokban. 

Máté Zoltán református lelkész az intézmény nevéhez kapcsolódóan felidézte a Szentírás szavait: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok” (Péter 5,7). Jézus Krisztuson keresztül az Úristenre tudjuk helyezni a gondjainkat, gondozottak és gondozók egyaránt – biztatta a jelenlévőket.

Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-dunántúli Régiójának régióvezetője elmondta: sok feladattal járt az intézmény átvétele 2017-ben, sok anyagi ráfordítással, de még mindig van mit tenni. „Remélem, a Jóisten segítségével, együttes erővel és összefogással tovább tud fejlődni az intézmény, mert az emberélet az első, és mindent meg kell tenni azért, hogy a ránk bízott emberek és az itt dolgozó kollégák biztonságban és békességben tudják tölteni a napjaikat. Nem attól lesz keresztény egy intézmény, hogy kitesszük rá a nyolcágú keresztet, hanem hogy szeretetben tudjuk hordozni egymást.”

A köszöntők után a Pilismaróti Mesevár Óvodába járó gyerekek adtak műsort, majd Cziglényi Andrea énekművész és Oláh Ferenc zongoraművész zenés összeállítását, valamint Horányi László Jászai Mari-díjas színművész verses–zenés előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az intézményben több mint tizenöt éve élő Dudás Zsuzsanna versét Révfalviné Budai Julianna, az otthon egykori munkatársa olvasta fel.

Weisz Csabáné intézményvezető, Bondor Lajos régióvezető és Diósszilágyi András országos módszertani vezető megajándékozták az otthon legrégebbi, ma is aktív munkatársait, Horváth Gusztávnét, Kun Lászlónét, valamint Vincze Mónika ápolót. A dolgozók mellett az otthonban régóta élő Venczel Jánosnénak és Lévai Ernőnek is ajándékot adtak át.

Az ünnepség végén Lőrinczi Ildikó, a pilismaróti otthon mentálhigiénés, terápiás munkatársa ismertette az intézmény történetét, és kiemelte: mindig a szeretet és a gondoskodás uralkodott a falak között, a legnehezebb helyzeteket is együtt oldották meg. A Máltai Szeretetszolgálathoz való csatlakozás után sokat formálódott a közösség, az itt élő gondozottak és a dolgozók is megismerték a karitatív szervezetet, és a részévé váltak. „A szeretetszolgálathoz tartozni nekünk azt jelenti, hogy közösen gondolkodunk, bármikor fordulhatnak a gondozottak és a dolgozók is tanácsért, segítségért, mert mindig nyitott ajtó vár, és mindig van valaki, akit felhívhatunk.”

Az intézmény parkjában a hatvanadik évfordulón Pergel István polgármester, Bondor Lajos régióvezető és Pataki Gergely regionális ügyvezető selyemakácfát ültetett, melyet Máté Zoltán református lelkész áldott meg.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria