Havasi József volt szalézi tartományfőnök 90. születésnapját ünnepelték Péliföldszentkereszten

Megszentelt élet – 2019. március 19., kedd | 18:22

A szalézi közösségekből érkező rendtársak, munkatársak és a Szalézi Család tagjai a péliföldszentkereszti kegytemplomban gyűltek össze március 14-én, hogy Havasi József atyával, az újrakezdés éveinek legendás hírű tartományfőnökével együtt ünnepeljenek és adjanak hálát.

Isten éltessen, Havasi atya! „Főnök!” És köszönjük a Jóistennek a kegyelmeket, az erőt, a lendületet, a vidámságot, amit neked adott, és általad nekünk – köszöntötte elődjét Ábrahám Béla tartományfőnök. – Nemrég ünnepeltük, hogy 90 éves a tartomány, most pedig azt ünnepeljük, hogy 90 éves vagy, atyám. Egy kép ugrik be: amikor 1991-ben Budapesten, a Szent Család-templomban elkezdődött az új magyar szalézi élet – én akkor diakónus voltam –, akkor igen sok ősz hajú, idős, de szemünkben fiatal és erős, lendületes szalézi atya kezdte újra a szerzetesi életet. Most pedig egy fiatal, nemzetközi, és remélem, hogy legalább annyira hívő és erős közösség van körülöttünk, mint akkor volt. Nagy történet, hosszú út ez, amit néhány éve egy interjúkötetben is olvashatunk, melynek ez a címe: Józsikám, újrakezdjük! Ez jellemezte a te szalézi életedet is: az újrakezdés. Akár itt, akár sok más helyen, sokszor. Köszöntünk szeretettel! Kívánunk jó erőt, egészséget, vidámságot, lendületet továbbra is! Köszönjük a Jóistennek, hogy nekünk adott! Isten éltessen, atyám! – zárta köszöntőjét a tartományfőnök.

Havasi József megköszönve a jókívánságokat kiemelte, hogy néha maga sem hiszi el, hogy már 90 éves, de amióta elkezdett betegeskedni, rájött, hogy a lélek erős ugyan, de a test erőtlen. Elmondta, hogy kétszer volt már a halál torkában, de mindkétszer „visszaküldték”, mert még van tennivalója itt. Megköszönte a rendtársainak, hogy az első perctől kezdve mellette voltak, és velük együtt sikerült felépíteni a tartományt. Mindig megtapasztalta a Jóisten segítségét és áldását, ezért hálát akar adni Neki, és megköszönni az édesanyját, aki nélkül nem lett volna az, aki lett. Az ünnepelt biztatott mindenkit, hogy bizalommal kérjen Jézustól, végül pedig kiemelte védőszentjét, Szent Józsefet, aki számtalanszor segített neki.

A szentmisét rendtársaival együtt mutatta be Havasi atya. A zenei szolgálatot a szalézi alapítású nyergesújfalui Szent Cecília kórus tagjai látták el Lengyel Ákos kántor vezetésével. A szertartás után a szalézi nővérek, a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskola tanári karának küldöttsége és a kórus tagjai is köszöntötték az ünnepeltet, majd terített asztal mellett folytatódott az ünneplés.

Az újraindulás utáni első novíciusok közül Andrásfalvy János mondott pohárköszöntőt, Csány Péter pedig humoros-érzelmes visszaemlékezéssel köszöntötte egykori elöljáróját. Ezt további meglepetések sora követte, és a vidám adomázás és a születésnapi torta sem maradhatott el.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria