Haydneum Egyházzenei Fesztivál az Egyetemi templomban

Kultúra – 2024. május 26., vasárnap | 19:02

Immár harmadik alkalommal rendezi meg egyházzenei fesztiválját a Haydneum. A fővárosi Egyetemi templomban június 7-től 15-ig különleges nyáresti koncertek várják az érdeklődőket. Mások mellett Joseph és Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Francesco Bartolomeo Conti és Henry Purcell műveivel kalauzolják az előadók közönségüket a régizene világába.

Kuriózumként szerepel a programban a fesztivál záróhangversenyének műsora, mely során többségében olyan művek csendülnek fel, amelyek most először hangzanak el a 18. század óta. Ezek közé tartoznak Ferdinand Schmidt és Benedikt Anton Aufschnaiter szerzeményei, amelyek a bodajki kegyhely kapucinus egyházzenei gyűjteményéből származnak.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ új szemlélettel a barokk, bécsi klasszika és kora romantika időszakát felölelő zeneművek felkutatásával, digitalizálásával és bemutatásával éleszti fel a régizene hagyományait.

A fesztiválon közreműködnek a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, a nyitókoncerten Németh Pál, a zárókoncerten Vashegyi György irányításával.

Vashegyi Györggyel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus

Fellép továbbá a Gemma Énekegyüttes, az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint a Budapest Sound Collective és az Oriolus Kamarakórus Dubóczky Gergely karmester vezényletével.

Az együttesek mellett a régizenei élet elismert szólistái is hallhatóak lesznek, hiszen Balogh Eszterrel, Kovács Ágnessel, Nagy Bernadettel, Szutrély Katalinnal, Cserményi Zsomborral, Komáromi Mártonnal, Megyesi Zoltánnal, Melkovics Zoltánnal és Najbauer Lóránttal is találkozhat a közönség.

Szutrély Katalin

Az Egyetemi templomban kínálkozó magasztos utazás zenetörténeti korszakok során fogja végigvezetni a közönséget. A gregoriántól Liszt Ferencig ívelő programsorozat nagy- és kismesterek alkotásait, rendíthetetlen rangú remekműveket és az újrafelfedezés pillanatában megismerhető különlegességeket egyaránt ígér. Megannyi olyan kompozíciót, amelyek Isten dicsőségét zengik, egyszersmind feltárnak seregnyi izgalmas összefüggést: motívumok, hatások, zene- és kultúrtörténeti vonatkozások garmadáját. 

Kovács Ágnes

A Németh Pál által vezényelt nyitókoncerten Jan Dismas Zelenka Misereréje mellett felhangzik majd Michael Haydn életművéből az a Missa Hispanica is, amelynek kottájából egy zenekedvelő császárné kért magának másolatot.

A Gemma Énekegyüttes programja Szűz Mária kultuszának vokális bizonyságait, közelebbről a Salve Reginák egész sorát fogja egymás mellé rendezni, olyan alkotók felvonultatásával, mint Lassus, Tallis, Purcell vagy Charpentier. 

Gemma Énekegyüttes

Az Anima Musicae Kamarazenekar, majd a Budapest Sound Collective és az Oriolus Kamarakórus közös, Dubóczky Gergely vezényletével felhangzó koncertje egyaránt a „nagy Haydn” életművének legjavából kínál egyházzenei, illetve szimfonikus istenbizonyságokat. 

Budapest Sound Collective

Végül a zárókoncertre szinte kivétel nélkül olyan különlegességeket válogatott össze Vashegyi György a 18. század első felének kápráztatóan gazdag egyházzenei terméséből, amelyek keletkezésük évszázada óta tudomásunk szerint most fognak legelső ízben megszólalni a nagyközönség előtt. 

Vashegyi György

 Részletes információkat az egyes koncertekkel kapcsolatban ITT találhatnak.

Forrás MTI; Haydneum; Papageno

Fotó: Haydneum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria