Heroikus küzdelemben mentett életet a Katolikus Karitász mentőcsapata Törökországban

Kitekintő – 2023. február 10., péntek | 9:52

Február 7-én reggel indult el a Katolikus Karitász mentőcsapata a Budapest Mentőszervezet együttműködésével a földrengés sújtotta Törökország déli részére. Időközben utánpótlás is érkezett a csapathoz, amelyet így már 31 fő és 6 keresőkutya alkot. Hatórás küzdelem után sikerült kimenteniük egy négy napig a romok közé szorult 17 éves lányt.

A február 8-án, szerdán este Kahramanmaraşba való megérkezésüket követően a keresőkutyás egységek az AFAD (Törökország katasztrófavédelmi és nemzetközi segélyszervezete) irányítása mellett azonnal bekapcsolódtak a túlélők utáni kutatásba. Azóta is több váltásban, folyamatosan dolgoznak, esetenként párhuzamosan több rom átkutatásán is, összesen tíz helyszínen. Az egyik épületben négy, a többi épületben összesen több mint tíz elhunyt személyt találtak.

Február 9-én, csütörtökön este, helyi idő szerint 18 órakor találták meg a romok alatt a 17 éves lányt, aki még életben volt; kiszabadításáért azonnal megkezdődött a küzdelem. A törmelékek elzárták a sebesülthöz vezető utat, mintegy 6 órás mentési akció során sikerült őt elérni. Egy több mint 8 méter hosszú járaton keresztül tudták megközelíteni a lányt, akinek az ellátását még a romok alatt megkezdték. Miután kiemelték, azonnal átadták a török mentőszolgálatnak.

A csapat 0–24 órában, váltásokban kutat a túlélők után, akiknek az esélyei az idő múlásával egyre csökkennek. A földrengést követő negyedik nap után már kisebb csodaként élik meg a mentésben résztvevők, ha sikerül kimenteni valakit.

A Katolikus Karitász országos központjában közben a humanitárius segítségnyújtást követő, hosszú távú segítségnyújtáson dolgoznak. Több ezer ember vesztette el otthonát, családtagjait, megélhetését a földrengés következtében, akiknek nagy szükségük van most a nemzetközi összefogásra és humanitárius segélyszállítmányokra. 

Csatlakozzon Ön is a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz! A 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal, átutalással a 12011148-00124534-00100008 a bankszámlaszámon (közlemény: törökországi földrengés) segíthet; online adományozással is eljuttathatja támogatását a karitasz.hu oldalon.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria