Hetven éve robbantották fel a Regnum Marianum-templomot

Kultúra – 2021. szeptember 23., csütörtök | 20:54

Csupán húsz évig állt a Városliget szélén a Regnum Marianum-templom. Az 1931-ben felszentelt templomot éppen hetven évvel ezelőtt, 1951. szeptember 23-án robbantották fel.

A Magna Domina Hungarorum, közismert nevén Regnum Marianum-templom építésének gondolata az 1919-es Tanácsköztársaság bukása után merült fel. A kezdeményezők, mások mellett neves közéleti és egyházi személyiségek az 1918–1919-es bolsevik önkényuralmi rendszerek bukása iránti hálából kezdeményezték a templom építését.

A közadakozásból épülő templom terveit Kotsis Iván aradi születésű építészmérnök készítette el. A kivitelezési munkálatok 1926-ban kezdődtek, és 1931. június 14-én szentelték fel a templomot. 

A kommunista diktatúra vezetői városrendezési okokra hivatkoztak, valójában azonban azt a templomot akarták lerombolni, amely „hálából” épült, hogy a Tanácsköztársaság önkényétől Magyarország megszabadult. 1951-ben született döntés született arról, hogy a templomot fel kell számolni. Bár az állami vezetők megígérték, hogy új templomot adnak, erre nem került sor.

A Regnum Marianum-templom helyét ma egy kereszt jelzi a Városliget szélén.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: Pestbuda.hu

Képek: A Regnum Marianum-templom az 1930-as években (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény); A lerombolt templom maradványai (Forrás: Hetzmann Róbert: A Regnum Marianum-templom története)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria