Hiánypótló intézményt nyit a Katolikus Szeretetszolgálat Veszprémben

Hazai – 2023. december 2., szombat | 11:22

A koraszülöttek világnapján, november 17-én a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) megrendezett hagyományos találkozón jelentették be, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, a Cholnoky-lakótelepen Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ, röviden Bara-Ház néven.

A kórházban hagyomány, hogy a világnapon közös ünneplésre hívják azokat a gyermekeket szüleikkel, akik koraszülöttként látták meg itt a napvilágot. Idén is így tettek, azonban most a találkozó alkalmat adott egy bejelntés megtételének is. A megjelenteket Töreki-Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte, örömét fejezve ki egyrészt azért, hogy nagy számban érkeztek gyermekek, másrészt azért, hogy ezúttal a kórház ad helyet a bejelentésnek, miszerint megvalósulhat az első állomása annak a korai fejlesztést szolgáló ellátórendszernek, mely a koraszülöttek életben maradását, fejlődését fogja szolgálni.

Porga Gyula polgármester fontos mérföldkőnek nevezte a bejelentést, melynek előzményei közel tíz évre nyúlnak vissza. „Egy anyuka, Börzsei Barbara és férje, Györkös Árpád kerestek meg azzal a vággyal, hogy ez a fajta ellátás általában még hiányos az országban, Veszprémben meg kellene valósítani.” Majd elkezdődött a tervezés a korai fejlesztő központ létrehozásáért.

Ma pedig azt mondhatjuk, a szeretetszolgálat mint gyakorlott intézményfenntartó felkarolta a kezdeményezést, melyet az önkormányzat a leendő ingatlannal és a rendelkezésére álló anyagi forrásokkal támogatni fog.”

A város stratégiájába az új intézmény szervesen illeszkedik, hiszen akkor élhető egy város, ha ott a lehető legtöbb szolgáltatást megkapják annak lakói. A korai fejlesztő központ pontosan ezt szolgálja – emelte ki a polgármester. Porga Gyula hozzátette azt is, törekednek rá, hogy idővel még jobb helyre kerüljön ilyen létesítmény, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki eddig bármit tett a megvalósításért.

Például a PIC szakembereinek, akik a lehetőségeken belül eddig is megtettek mindent a koraszülöttekért, most pedig a szeretetszolgálat intézményes formában szélesebb körű lehetőséget ad ehhez – tette hozzá a kórház főigazgatója.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója pedig arról szólt, a leendő intézmény ráépül a már működő kórházi centrumra, s terveik szerint jövő tavasszal kezd működni. A szeretetszolgálat fogja fenntartani, s így, a kórházi centrummal együtt több gyermeket, családot tudnak segíteni.

Mátay Lilla, a PIC vezetője az ünnepeltekről szólva elmondta, a vármegyében évente nagyjából háromszáz gyermek születik olyan problémával, ami maitt a centrumba kerül; szerencsére általában nem az életveszély fenyegeti őket, de az életben maradás helyett ma már a minőségi életben maradás a cél. Szerencsére nagyon kevés kisbabát veszítenek el, többek fejlődését viszont nyomon követik életük kritikus szakaszában. „A korai fejlesztés ugyanis a mai szemlélet szerint akkor kezdődik, amikor a baba légzése, keringése stabilizálódik az inkubátorban. Nyitott osztály vagyunk, a szülők bármikor bejöhetnek, mi pedig megadunk a családnak minden támogatást a picik fejlődéséhez, ezt szeretnénk jóval nagyobb léptékben végezni. Bízunk tehát abban, hogy nagy segítség lesz munkánkhoz a leendő új korai fejlesztő centrum létrehozása” – tette hozzá Mátay Lilla.

Forrás: Veol.hu/Katolikus Szeretetszolgálat

Fotó: Fülöp Ildi/Veol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria